Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Mε εμπόδια η υποβολή – Τι δείχνουν 558.969 εκκαθαριστικά

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πηγή: Eurokinissi

Μετ' εμποδίων συνεχίζεται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, με τους λογιστές να βρίσκονται στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης καθώς αναζητούν απαντήσεις σε μια σειρά από προβλήματα που προκύπτουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί περίπου 650.000 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων που πρέπει να υποβληθούν.

Με τον ρυθμό να παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, θεωρείται πλέον εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί η υποβολή μέχρι το τέλος Αυγούστου με τους φοροτεχνικούς να επιμένουν σε παράταση της προθεσμίας έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η εφαρμογή Ε1 άνοιξε στις 27 Μαΐου, αλλά η όλη διαδικασία δεν εξελίσσεται ομαλά καθώς εντοπίζονται πολλές δυσλειτουργίες, ενώ ζητούνται απαντήσεις σε μια σειρά από προβλήματα. Μόλις την Πέμπτη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απάντησε στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας για μια σειρά από λάθη που έχουν εντοπίσει οι λογιστές σε συγκεκριμένους κωδικούς.

Απαντήσεις από την ΑΑΔΕ

Ειδικότερα, δίδονται οι ακόλουθες απαντήσεις από την ΑΑΔΕ:

Εισοδήματα και αποζημιώσεις (π.χ. 534 ευρώ, αποζημιώσεις covid-19)

Ως προς την προσυμπλήρωση ποσών που αποτελούν εισόδημα ή αποζημίωση (κωδ.617-618 και κωδ.781-782, αντίστοιχα):

  • Για τα ποσά που υπόκεινται σε φόρο ή αποτελούν εισόδημα που όμως απαλλάσσεται από φόρο και εισφορά αλληλεγγύης (κωδ. 617-618), διενεργείται προσυμπλήρωση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι φορείς που τα χορήγησαν. Αν δεν έχει αποσταλεί σχετικό αρχείο από τον αρμόδιο φορέα, μπορούν να συμπληρωθούν από τον ίδιο το φορολογούμενο (κωδ. 657 – 658).
  • Τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα αλλά αποζημίωση συμπληρώνονται προαιρετικά από τον φορολογούμενο στους κωδικούς 781 – 782 και χρησιμεύουν μόνο στην κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η συντριπτική πλειονότητα των ενισχύσεων που δόθηκαν εντός του 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα ποσά των κωδικών 781 -782 συμπληρώνονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, ο οποίος τα γνωρίζει και τα επικαλείται. Ωστόσο, για την περαιτέρω διευκόλυνση των φορολογουμένων, για πρώτη φορά φέτος, η ΑΑΔΕ προχώρησε σε προσυμπλήρωση των κωδικών 781 – 782. Ειδικότερα, από την προηγούμενη εβδομάδα, έχει προσυμπληρώσει στους κωδικούς αυτούς ποσά

  • Επιστρεπτέας Προκαταβολής και
  • Αποζημιώσεων Ειδικού Σκοπού (534 ευρώ)

που καταβλήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της ΑΑΔΕ. Έκτος μένουν ωστόσο ακόμη τα ποσά που χορήγησε το υπουργείο Εργασίας. Η ΑΑΔΕ αναφέρει πως είναι σε διαρκή συνεργασία με τους λοιπούς φορείς που χορήγησαν αντίστοιχες ενισχύσεις αποζημιωτικού χαρακτήρα, ώστε να τις συμπεριλάβει και αυτές στους κωδικούς 781 – 782.

Οι εξαιρέσεις από τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Ως προς τους εξαιρούμενους από τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (κωδ. 023-024) και κωδικοί πληττομένων (κωδ.985-986): 

Οι κωδικοί αυτοί 023-024 αφορούν τα πρόσωπα που γενικώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση επίκλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, καθώς και, ειδικά για φέτος, τους φορολογουμένους άνω των 60 ετών (ειδικά για τους τελευταίους, η σχετική πληροφορία λαμβάνεται από το αρχείο του μητρώου της ΑΑΔΕ). Οι κωδικοί αυτοί δεν συμπληρώνονται από πληττόμενους από την πανδημία.

Γι τους πληττόμενους από την πανδημία, προστέθηκαν επιπλέον κωδικοί στον πίνακα 9 (κωδ.985-986), οι οποίοι προ-συμπληρώνονται με βάση τα διαθέσιμα αρχεία και οι φορολογούμενοι αυτοί απαλλάσσονται φέτος τόσο από την υποχρέωση επίκλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες όσο και, υπό προϋποθέσεις, από για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποια περίπτωση δικαιούχων εξαίρεσης από την επίκληση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που δεν έχει αντιμετωπιστεί μέσα από την εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε1.

Ιδιοκτήτες ακινήτων (Δευτερεύουσα κατοικία)

Εντοπίστηκε πρόβλημα ορθής απεικόνισης της δευτερεύουσας κατοικίας στην εκτύπωση, ενώ τα υπόλοιπα πεδία όπως και ο υπολογισμός του τεκμηρίου εμφανίζονταν ορθά. Το πρόβλημα έχει ήδη διορθωθεί.

Αγοραστές ακινήτων (τεκμήριο αγοράς - κωδ. 735-736)

Σύμφωνα με το νόμο, στην περίπτωση απόκτησης ακινήτου, ως δαπάνη αγοράς λαμβάνεται το πραγματικό τίμημα, όπως έχει καταγραφεί στα ηλεκτρονικά βιβλία μεταγραφής Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων των ΔΟΥ και όχι η τυχόν μικρότερη αντικειμενική αξία.

Οπότε στην περίπτωση αναγραφής στη δήλωση μικρότερου ποσού, η δήλωση οδηγείται για έλεγχο στη ΔΟΥ και ο φορολογούμενος χρειάζεται να αποστείλει ψηφιακά το αντίστοιχο συμβόλαιο αγοράς στη ΔΟΥ για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της δήλωσης. 

Ηλεκτρονικές Δαπάνες (κωδ. 049-050)

Ως προς τις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (κωδ. 049-050): 

Όπως και κατά τα προηγούμενα έτη, και φέτος οι κωδικοί 049-050 δεν προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ, καθώς την πλήρη εικόνα των εν λόγω δαπανών έχει ο ίδιος φορολογούμενος. Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, υπάρχει σχετικό πεδίο όπου ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να δει τα ποσά ετήσιων δαπανών που έχει αποστείλει γι’ αυτόν η τράπεζά του.

Εφόσον συμφωνεί με αυτά, μπορεί να μεταφέρει το άθροισμα τους στους παραπάνω κωδικούς. Εφόσον διαπιστώσει κάποιο σφάλμα, μπορεί να συμπληρώσει το ορθό κατά την κρίση του ποσό. Συνεπώς, η διαδικασία αυτή είναι από ετών γνωστή και δεν αποτελεί ειδικό ζήτημα ή πρόβλημα των φετινών δηλώσεων.

Ενοίκια 

Ως προς το περιεχόμενο αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας (έντυπο Ε2):

Τα ποσά που συμψηφίστηκαν εντός του 2020 με οφειλές στη φορολογική διοίκηση, λόγω είσπραξης μειωμένου μισθώματος, δεν αναγράφονται στη δήλωση (Ε2), καθώς οι συμψηφισμοί φόρων δεν δύναται να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. 

Αφορολόγητα έσοδα

Ως προς τη συμπλήρωση ποσών που αποτελούν αφορολόγητα έσοδα (πίνακας ΣΤ’ εντύπου Ε3): 

Στο έντυπο Ε3 μεταφέρονται από την επιχείρηση τα δεδομένα των βιβλίων της, στα οποία πρέπει να έχουν καταχωρηθεί και οι αποζημιώσεις ή επιχορηγήσεις που η επιχείρηση έλαβε για την αντιμετώπιση των συνεπειών του covid 19. Τα πεδία του πίνακα ΣΤ’ του εντύπου Ε3 δεν προσυμπληρώνονται.

Τι δείχνουν τα εκκαθαριστικά

Μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής είχαν εκδοθεί 558.969 εκκαθαριστικά σημειώματα (σ.σ.: για κάθε σύζυγο εκδίδεται χωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα).

Τα εκκαθαριστικά δείχνουν ότι: 

  • σχεδόν 6 στους 10 φορολογούμενους που υπέβαλαν δήλωση δεν πληρώνουν καθόλου φόρο,
  • σχεδόν 2 στους 10 δικαιούνται επιστροφή φόρου, ενώ
  • 1 στους 4  καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2020, το πρώτο έτος της πανδημίας.

Οι πιο κερδισμένοι των φετινών δηλώσεων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις με την εφαρμογή της νέας κλίμακας που ενσωματώνει συντελεστή 9% (από 22%) για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% σε 55% και την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Από την πρώτη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι:

  • 207.309 φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωση τους.
  • 46.630 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το έντυπο Ε3, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και να κερδίσουν το πιστωτικό που θα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους.
  • Το 25,52% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 210.000 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 112,768 εκατ. ευρώ.
  • Το 57,45%  των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020. Συγκεκριμένα για 474.778 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν ξεχωριστά για κάθε σύζυγο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.
  • Για το 17,02% των φορολογουμένων προέκυψε επιστροφή φόρου.  Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ