Νέα
  • ΓΔ: 791.42 -0.88%
  • Τζίρος: 65,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τα ισχυρά αντισώματα από το λιανεμπόριο και η θετική έκπληξη από τον κλάδο της εστίασης

Τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, Χαλάνδρι

Η επιστροφή στην κανονικότητα είχε σημαντικές οικονομικές ωφέλειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή, τον Απρίλιο του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, η αύξηση του τζίρου στο σύνολο του λιανικού εμπορίου είναι 6 δις ευρώ και έφτασε τα 20,4 δις, έναντι 14,4 δις.

Η σημαντική αυτή αύξηση του τζίρου οφείλεται σε πολλούς λόγους. Ο κυριότερος όλων είναι ότι πέρυσι τον Απρίλιο το lockdown ήταν σκληρό, ενώ εφέτος ήταν ο πρώτος μήνας που άρχισαν τα μέτρα να χαλαρώνουν.

Ένας άλλος λόγος ότι η αγορά και οι καταναλωτές είχαν αρχίσει να μαθαίνουν να ζουν και σε lockdown.

Παράδειγμα προς μίμηση ο κλάδος της εστίασης 

Μία ακόμη εξήγηση είναι ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, βρήκε τρόπους να ανταπεξέλθει με επιτυχία, σε ένα βαθμό βέβαια, στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο κλάδος της εστίασης.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου, όχι όλες, βρήκαν τρόπους να επιστρέψουν στην αγορά και να επαναδραστηριοποιηθούν μέσα στο lockdown, όχι βέβαια με τον τρόπο που λειτουργούσαν πριν από αυτό.

Η συνταγή της επιτυχία ήταν delivery και take away, για εκείνα βέβαια τα καταστήματα που οι συνθήκες το επέτρεπαν, κυρίως το κριτήριο αυτό είναι γεωγραφικό. Για παράδειγμα μία ταβέρνα στο Χαλάνδρι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως delivery προκειμένου να εξυπηρετήσει την πελατεία της.

Δεν θα μπορούσε ωστόσο να συμβεί το ίδιο σε έναν χειμερινό τουριστικό προορισμό για ευνόητους λόγους. Το ίδιο βέβαια μπορεί να συμβεί και σε μία επιχείρηση που βρίσκεται σχετικά εκτός του αστικού ιστού.

Αύξηση τζίρου στην εστίαση τον Απρίλιο 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στα 54,45 εκατ. ευρώ, έναντι 48,55 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021 και μόλις 27,9 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2020.

Καλή ήταν η εικόνα, πάντα τηρουμένων των αναλογιών και σε έναν κλάδο που ήταν κλειστός, όπως αυτός του τουρισμού. Στα καταλύματα τον Απρίλιο του 2021 ο τζίρος του διαμορφώθηκε σε 33,14 εκατ. ευρώ έναντι 25 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020.

Θετική πορεία για το Λιανεμπόριο

Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που ξεκίνησαν, έστω και με περιορισμούς να λειτουργούν τον Απρίλιο, είχαν εντυπωσιακή αύξηση τζίρου. Σε απόλυτους αριθμούς η αύξηση μεταφράζεται σε περίπου 200 εκατ.

Συνολικά ο τζίρος των επιχειρήσεων, και όχι μόνο αυτών που βρίσκονταν σε αναστολή, αυξήθηκε τον Απρίλιο του 2021 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021 κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Εντυπωσιακή αύξηση τζίρου κατά 6 δις

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΤΑΤ, τον Απρίλιο του 2021 ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων (που έχουν υποχρέωση υποβολής στοιχείων σε μηνιαία βάση) διαμορφώθηκε σε 20,42 δισ. ευρώ έναντι 19,92 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021 και έναντι 14,35 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2020.

Η αύξηση του τζίρου κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τον φετινό Απρίλιο σε σύγκριση με τον περυσινό οφείλεται, βεβαίως, στο γεγονός ότι τον Απρίλιο του 2020 η οικονομία βρισκόταν σε αυστηρό lockdown.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις επιχειρήσεις στις οποίες είχε επιβληθεί αναστολή λειτουργίας, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι ο τζίρος διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2021 σε 880,36 εκατ. ευρώ έναντι 500,65 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2021 και 273,21 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2020.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2021 σε 538,10 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 191,6% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020. Σημαντική αύξηση καταγράφεται και σε σύγκριση με τον φετινό Μάρτιο, όταν ακόμη τα φυσικά καταστήματα ήταν κλειστά (το λιανεμπόριο ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά στις 5 Απριλίου), μήνας κατά τον οποίο ο τζίρος είχε διαμορφωθεί σε 306,49 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, ο τζίρος του λιανεμπορίου αυξήθηκε τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο κατά 75,6% ή κατά 231,61 εκατ. ευρώ.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ