Νέα
  • ΓΔ: 1428.85 +0.43%
  • Τζίρος: 2,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ακίνητα: «Φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος και ΕΝΦΙΑ για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Εως τις 30 Ιουνίου 2021 έχουν περιθώριο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να «τρέξουν» την εκκαθάριση των δηλώσεων για τον καθορισμό της επιφάνειας των ακινήτων, ώστε να προσδιοριστούν τα δημοτικά τέλη και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Συνολικά υποβλήθηκαν πάνω από 2.500.000 δηλώσεις και σταδιακά οι ιδιοκτήτες θα αρχίσουν να λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως προκύπτουν από τα επιπλέον τετραγωνικά, όσο και από τα σχετικά αναδρομικά με αφετηρία υπολογισμού την 1η Ιανουαρίου 2020.

Και αυτό διότι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω των οποίων πληρώνονται τα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ θα εμφανιστούν τα νέα ποσά δημοτικών φόρων και τελών, τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τετραγωνικά μέτρα.

Όταν οριστικοποιηθούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις επιφάνειες των ακινήτων θα διαβιβαστούν, απο τους ΟΤΑ στον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αναπροσαρμοστούν οι χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των 3,1 εκατομμυρίων δημοτών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση.

Τα ποσά των επιπλέον δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών θα εξοφληθούν, απαλλαγμένα πλήρως από προσαυξήσεις και πρόστιμα, σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, θα είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εντάχθηκαν προηγούμενη ρύθμιση εκτιμάται ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε μια νεα ρυθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά που θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες,αφού το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ έχει αποδεχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για δηλώσεις αδήλωτων επιφανειών.

Η πλατφόρμα σχεδιάζεται να επαναλειτουργήσει το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση όλων των εκπρόθεσμων δηλώσεων επιφανειών ακινήτων που υποβλήθηκαν στους δήμους στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων.

Μεγαλύτερος ΕΝΦΙΑ

Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες προχώρησαν το 2020 στην αποκάλυψη αδήλωτων τετραγωνικών ακινήτων τους στους δήμους, ενώ έφτασε η ώρα να τακτοποιήσουν τους σχετικούς ...λογαριασμούς τους και με την Εφορία.

Oι ιδιοκτήτες που αξιοποίησαν τη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά και εμφάνισαν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους, θα πληρώσουν και μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ καθώς θα υπολογιστεί με βάση τη νέα, αυξημένη επιφάνεια των ακινήτων τους.

Πάντως, ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες και θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν εμφανίσει την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στο Ε9 ,θα βρουν το πρόβλημα μπροστά τους όταν θα χρειαστεί να μεταβιβάσουν το ακίνητο στο παιδί τους ή σε κάποιον τρίτο, οπότε τότε θα χρειαστεί και να πληρώσει τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ .

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ