Νέα
  • ΓΔ: 823.09 +2.30%
  • Τζίρος: 50,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Ρεκόρ ανάπτυξης και πληθωρισμού τον Ιούνιο - Τι δείχνει έρευνα της IHS Markit

ευρωζωνη
Πηγή: Unsplash

Aνοδο ρεκόρ κατέγραψαν τον Ιούνιο η οικονομική δραστηριότητα και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της IHS Markit.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών, καθώς η περαιτέρω χαλάρωση των lockdown και η ικανοποίηση της ανεκπλήρωτης ζήτησης οδήγησαν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών, ενώ συνεχίσθηκε με σταθερά υψηλό ρυθμό η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα.

IHS Markit
Πηγή: IHS Markit

Παράλληλα, ωστόσο, η προσφορά δεν ήταν αρκετή για να ικανοποιήσει τη ζήτηση, οδηγώντας ξανά σε πληθωριστικές πιέσεις, με τις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2002.

«Η ισχύς της ανάκαμψης – τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως – σημαίνει ότι οι εταιρείες δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση, έχοντας ελλείψεις τόσο πρώτων υλών όσο και προσωπικού. Υπό τις συνθήκες αυτές, η τιμολογιακή δύναμη των εταιρειών συνεχίζει να αυξάνεται, οδηγώντας αναπόφευκτα σε πιέσεις περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

IHS Markit, prices

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit, που θεωρείται καλός δείκτης της κατάστασης του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, σκαρφάλωσε στις 59,2 μονάδες - από τις 57,1 τον Μάιο - στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2006. Η τιμή είναι πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Η οικονομία της ευρωζώνης εκτινάσσεται με ρυθμό που έχει να καταγραφεί 15 χρόνια καθώς οι επιχειρήσεις αναφέρουν αύξηση της ζήτησης, με την ανοδική τάση να αποκτά ολοένα και ευρύτερη βάση, και να εξαπλώνεται από τη μεταποίηση για να συμπεριλάβει περισσότερους κλάδους υπηρεσιών, ιδιαίτερα εταιρίες που έχουν επαφή με καταναλωτές», δήλωσε ο Γουίλιαμσον.  

Ο PMI για τομέα υπηρεσιών ανέκαμψε στις 58,0 μονάδες - από 55,2 τον Μάιο - στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2018.

Η αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας συνεχίσθηκε με τον ρυθμό - ρεκόρ που καταγράφηκε τον Μάιο. Ο δείκτης PMI για τον τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 63,1 μονάδες, όπως και τον Μάιο. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ