Νέα
  • ΓΔ: 910.76 +0.41%
  • Τζίρος: 18,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

BIS: Γιατί είναι απαραίτητα τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών

BIS
AP Photos

Πλήρη στήριξη στην ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων από κεντρικές τράπεζες (CBDCs) έδωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), τονίζοντας ότι είναι απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για να διασφαλισθεί ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες δεν θα έχουν τον έλεγχο του χρήματος. «CBDSs: Μία ευκαιρία για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα», είναι ο τίτλος έκθεσης της BIS. 

Η BIS, που θεωρείται ως η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών και συντονίζει πολλές από τις συζητήσεις τους αναφορικά με τα ψηφιακά νομίσματα, παρουσίασε σήμερα θέσεις της για τη μορφή που θα μπορούσαν να έχουν το ψηφιακό ευρώ, το ψηφιακό δολάριο κ.α.  

Στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής της, η BIS εκτίμησε ότι τουλάχιστον 56 κεντρικές τράπεζες και νομισματικές Αρχές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, εξετάζουν την καθιέρωση ψηφιακών νομισμάτων καθώς το εμπόριο πλέον γίνεται όλο και περισσότερο ηλεκτρονικά.

«Το τρένο έφυγε από τον σταθμό», δήλωσε ο Μπενουά Κερέ της BIS, αναφερόμενος στο ρεύμα προς τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών. 

Ο κίνδυνος από το bitcoin και τα stablecoins

Η ώθηση προς το ψηφιακό χρήμα σημειώνεται καθώς οι συναλλαγές με μετρητά μειώνονται παγκοσμίως και οι Αρχές θέλουν να αποτρέψουν τον κίνδυνο για το εκδοτικό προνόμιό τους από το bitcoin και τις προσπάθειες των «big tech» να έχουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα ή stablecoins (κρυπτονομίσματα που συνδέουν την αξία τους με την αξία ενός νομίσματος ή του χρυσού), όπως το Diem του Facebook.

Χωρίς τα CBDCs, το ψηφιακό χρήμα θα κυριαρχείται ξεκάθαρα από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, προειδοποίησε ο Κερέ, καθώς θα μοχλεύσουν τις τεράστιες βάσεις χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Αυτό είναι κάτι που οι κυβερνήσεις δεν το θέλουν», είπε ο Κερέ, περιγράφοντάς το ως απώλεια ελέγχου στο κρατικό χρήμα.

Οι Μπαχάμες η πρώτη χώρα με ψηφιακό νόμισμα

Ορισμένες χώρες έχουν προχωρήσει πολύ στην έκδοση ψηφιακών νομισμάτων. Οι Μπαχάμες ήταν η πρώτη χώρα που καθιέρωσε τον περασμένο Οκτώβριο ένα ψηφιακό νόμισμα, γνωστό ως Sand Dollar. H Κίνα έχει πραγματοποιήσει σειρά δοκιμών, ενώ η Ελβετία και η Τράπεζα της Γαλλίας έχουν ανακοινώσει το πρώτο διασυνοριακό πείραμα στην Ευρώπη.

ψηφιακά νομίσματα
Πηγή: BIS

Η BIS θέλει κωδικούς αναγνώρισης 

Ένα άλλο στέλεχος της BIS, ο Σονγκ Σιν, τόνισε ότι οι Αρχές πρέπει να αποφασίσουν αν οι πολίτες χρειάζονται κωδικούς ταυτοποίησης (ID) για τη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων ή να συνεχίσουν την τάση πολλών κρυπτονομισμάτων να γίνονται πιο ανώνυμα οι συναλλαγές.

Κατά την άποψη της BIS, το σύστημα ID είναι «ο καλύτερος τρόπος», δήλωσαν ο Κερέ και ο Σιν. Ενας λόγος που ανέφεραν είναι ότι αυτό θα απέτρεπε τον κόσμο να χρησιμοποιεί τα ψηφιακά νομίσματα έξω από τη χώρα του.

Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη για να είναι πλήρως λειτουργικό το ψηφιακό ευρώ ή το ψηφιακό δολάριο.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ