Νέα
  • ΓΔ: 859.38 -0.89%
  • Τζίρος: 82,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

S&P: Αναθεωρεί ανοδικά τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης - Τι λέει για το Ταμείο Ανάκαμψης

S&P
AP images

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P, διαπιστώνοντας μία ευρύτερη υλοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης (Επόμενη Γενιά ΕΕ) και τη μικρότερη από το αναμενόμενο μείωση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο S&P προβλέπει τώρα ανάπτυξη 4,4% φέτος και 4,5% το 2022 στην Ευρωζώνη έναντι 4,2% και 4,4%, αντίστοιχα, προηγουμένως. Τονίζει, παράλληλα, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να αυξήσει κατά 1,3% έως 3,9% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης τα επόμενα πέντε χρόνια - με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία – και nα μειώσει τις οικονομικές αποκλίσεις στην περιοχή.

Ο οίκος εκτιμά, επίσης, ότι οι μακροχρόνιες ζημιές στην ευρωπαϊκή οικονομία από την κρίση του κορονοϊού θα είναι πιθανότατα περιορισμένες, χάρη στη συντονισμένη αντίδραση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, ανοίγοντας τον δρόμο για να κλείσει το παραγωγικό κενό το 2024.

S&P 2

Μεγαλύτερη η συμβολή του τομέα υπηρεσιών

Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στηρίζεται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό στην αύξηση της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών, καθώς η μείωση των κρουσμάτων και η πρόοδος των προγραμμάτων εμβολιασμού οδήγησαν στην άρση των περισσότερων περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, ωστόσο, συνεχίζεται η δυναμική αύξηση της δραστηριότητας του μεταποιητικού τομέα, η οποία στηρίζεται από την αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Βασικός μοχλός η κατανάλωση

Βασικός μοχλός της ανάκαμψης είναι η κατανάλωση καθώς τα νοικοκυριά μπορούν πλέον να διαθέτουν χρήματα για την αγορά υπηρεσιών. Ο S&P επισημαίνει ότι στη διάρκεια της πανδημίας δεν αυξήθηκαν μόνο οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών με υψηλά εισοδήματα καθώς ακόμη και οι πιο χαμηλόμισθοι αποταμίευσαν περισσότερο από ό,τι συνήθως. Χάρη στα κρατικά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, το ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,17% το 2020 παρά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 6,5%. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον οίκο, ότι τα νοικοκυριά δεν χρειάζεται να μειώσουν τις επιπλέον αποταμιεύσεις τους για να αποκαταστήσουν το παλαιό επίπεδο κατανάλωσής τους καθώς ανοίγουν ξανά οι οικονομίες.

Εν τω μεταξύ, το απόθεμα των επιπλέον αποταμιεύσεων εκτιμάται στο τεράστιο ποσό των 300 δισ. ευρώ ή στο 12% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Το απόθεμα αυτό είναι πιθανόν να έχει αυξηθεί περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Μόνο το ένα τρίτο από αυτές είναι με τη μορφή καταθέσεων και μετρητών και επομένως μπορούν να ρευστοποιηθούν εύκολα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ