Νέα
  • ΓΔ: 1384.08 +0.22%
  • Τζίρος: 40,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Credit Suisse: Πόση ήταν η περιουσία των Ελλήνων στο τέλος του 2020

Euros
Πηγή: Pexels

Παρά τη μεγάλη οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, ο πλούτος των νοικοκυριών σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε το 2020 κατά 7,4%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Credit Suisse σε έκθεσή της (Global Wealth Report 2021), ενώ η μέση περιουσία ανά ενήλικο έφθασε στο επίπεδο – ρεκόρ των 79.952 δολαρίων.

Πρόβλεψη για παγκόσμια αύξηση του πλούτου 39% την επόμενη 5ετία

Σε αυτό συνέβαλε η μεγάλη χρηματιστηριακή αύξηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, με τους δείκτες μεγάλων χρηματιστηρίων να φθάνουν σε επίπεδα – ρεκόρ, καθώς και τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων.

Για την επόμενη 5ετία, μάλιστα, η έκθεση προβλέπει αύξηση του πλούτου κατά 39%. Συνολικά, οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία της COVID-19 δεν τα πήγαν χειρότερα όσον αφορά τη δημιουργία πλούτου, σύμφωνα με την έκθεση.

Στα 104.603 η μέση περιουσία των Ελλήνων

Στην Ελλάδα, η μέση περιουσία ανά ενήλικο ανερχόταν σε 104.603 δολάρια στο τέλος του 2020, σύμφωνα με την Credit Suisse, υψηλότερα δηλαδή από τη μέση παγκόσμια περιουσία, αλλά ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τη μέση περιουσία των Ιταλών (239.244 δολάρια) και των Ισπανών (227.122 δολάρια). H συνολική περιουσία των Ελλήνων ανήλθε σε 900 δισ. δολάρια. 

Credit Suisse

Αν και η έκθεση της Credit Suisse δεν αναφέρει στοιχεία για τη μέση περιουσία των Ελλήνων το 2019, από το διάγραμμα που παρουσιάζει φαίνεται ότι υπήρξε μία μικρή άνοδός της το 2020, παρά τη μείωση των τιμών των μετοχών κατά 13,4% το 2020. Η μέση περιουσία, όμως, είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το μεγαλύτερο διάστημα της δεκαετίας του 2000 και έως τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 2000, λόγω βεβαίως της μεγάλης κρίσης του ελληνικού χρέους. Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των Ελλήνων αφορά μη χρηματοπιστωτικά στοιχεία ενεργητικού. 

Credit Suisse 2

Μείωση των περιουσιακών ανισοτήτων

Οι περιουσιακές ανισότητες στην Ελλάδα είναι μικρές σε σχέση με την εικόνα παγκοσμίως, με τον συντελεστή ανισότητας Gini να μειώνεται από το 69,6 το 2000 στο 65,7 πέρυσι. Η μείωση των περιουσιακών ανισοτήτων στην Ελλάδα αντανακλά, επίσης, την κρίση της ελληνικής οικονομίας μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία μείωσε την αξία των μετοχών και των επιχειρήσεων, προκαλώντας μεγάλες κεφαλαιακές ζημιές σε άτομα με μεγάλο πλούτο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ