Νέα
  • ΓΔ: 1045.84 +1.45%
  • Τζίρος: 65,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ερευνα και καινοτομία: 14,7 δισ. ευρώ επενδύει η Ευρώπη τη διετία 2021-2022

Πηγή: ΕΕ
Πηγή: ΕΕ

Σε επενδύσεις ύψους 14,7 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Ευρώπη την περίοδο 2021-2022 στην έρευνα και καινοτομία, μέσω του Προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων άνοιξαν στη διαδικτυακή πύλη της Επιτροπής για τις χρηματοδοτήσεις και τους διαγωνισμούς στις 22 Ιουνίου.

Οι εν λόγω επενδύσεις θα επιταχύνουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και θα συμβάλουν στη βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και στην ανθεκτικότητα της Ε.Ε. έναντι μελλοντικών κρίσεων.

Επίσης, θα στηρίξουν τους Ευρωπαίους ερευνητές μέσω υποτροφιών, κατάρτισης και ανταλλαγών, θα οικοδομήσουν πιο συνδεδεμένα και αποδοτικά ευρωπαϊκά οικοσυστήματα καινοτομίας και θα δημιουργήσουν ερευνητικές υποδομές παγκοσμίου κύρους. Επιπλέον, θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή ερευνητών απ' όλη την Ευρώπη και απ' όλο τον κόσμο, ενισχύοντας παράλληλα τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας.

Καινοτομία και πράσινη μετάβαση

Περισσότερα από τέσσερα στα δέκα ευρώ - περίπου €5,8 δισ. συνολικά - θα επενδυθούν στην έρευνα και την καινοτομία, με σκοπό τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της δέσμευσης της Ένωσης να καταστήσει την Ε.Ε. την πρώτη ουδέτερη για το κλίμα ήπειρο στον κόσμο έως το 2050.

Με τα κονδύλια που θα διατεθούν, θα στηριχθούν έργα, που προάγουν την επιστημονική έρευνα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και αναπτύσσουν λύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Οι σχετικές δράσεις θα επιταχύνουν τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια και την κινητικότητα με βιώσιμο τρόπο, θα συμβάλουν στην προσαρμογή των συστημάτων τροφίμων και θα στηρίξουν την κυκλική οικονομία και τη βιοοικονομία.

Ψηφιακή δεκαετία

Η ανάπτυξη των βασικών ψηφιακών τεχνολογιών θα ενισχυθεί με περίπου €4 δισ. για την περίοδο 2021-2022. Το να καταστεί η δεκαετία αυτή η ψηφιακή δεκαετία της Ευρώπης και να αναπτυχθούν περαιτέρω οι βάσεις για νέες ψηφιακές επιχειρήσεις στο μέλλον, αποτελούν επίσης βασικούς στόχους του προγράμματος, η υλοποίηση των οποίων θα εξασφαλίσει σημαντική αύξηση των επενδύσεων στον τομέα αυτόν.

Το πρόγραμμα θα συμβάλει στη μεγιστοποίηση του πλήρους δυναμικού των ψηφιακών εργαλείων και της βασιζόμενης σε δεδομένα έρευνας και καινοτομίας. Αυτό αφορά μια σειρά από τομείς, όπως της υγειονομικής περίθαλψης, των μέσων ενημέρωσης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργικής οικονομίας, της ενέργειας, της κινητικότητας και της παραγωγής τροφίμων, στηρίζοντας τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών μοντέλων και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανική υπεροχή.

Μάχη κατά της πανδημίας

Το πρόγραμμα εργασίας θα κατευθύνει επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου €1,9 δισ. στην αποκατάσταση των άμεσων οικονομικών και κοινωνικών ζημιών, που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Σε συμφωνία με το μέσο NextGenerationEU, η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση της Ευρώπης στη μετά COVID-19 εποχή, βοηθώντας την να καταστεί όχι μόνο πιο πράσινη και πιο ψηφιακή, αλλά και πιο ανθεκτική και καλύτερα προετοιμασμένη για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγείας και την ενίσχυση των ερευνητικών ικανοτήτων, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων.

Στο επίκεντρο η καινοτομία

Η διεθνής συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας θεωρείται απαραίτητη για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και για να μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει πρόσβαση σε πόρους, τεχνογνωσία, επιστημονική αριστεία, αλυσίδες αξίας και αγορές, που αναπτύσσονται σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Το πρόγραμμα εργασίας του «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2021-2022 περιλαμβάνει ειδικές δράσεις για τη στήριξη και την ενίσχυση της συνεργασίας μέσω πολυμερών πρωτοβουλιών σε τομείς, όπως η βιοποικιλότητα και η προστασία του κλίματος, οι περιβαλλοντικές παρατηρήσεις, η ωκεανογραφική έρευνα ή η παγκόσμια υγεία.

Με πληροφορίες από ΣΕΠΕ

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ