Νέα
  • ΓΔ: 897.63 +0.36%
  • Τζίρος: 48,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πληθωρισμός: Μειώθηκε οριακά στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο

ΥΠΑΑΤ: Ενίσχυση 8,7 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς λαϊκών αγορών
Πηγή: Eurokinissi

Υποχώρησε οριακά ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,9% από 2% τον Μάιο και διαμορφώθηκε ακριβώς στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Οι αυξήσεις των τιμών επιταχύνθηκαν φέτος, κυρίως όμως λόγω εφάπαξ παραγόντων, όπως της ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου, της αύξησης φορολογικών συντελεστών στη Γερμανία και του στατιστικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, αναφέρει  το Reuters.

Οι παράγοντες αυτοί θα συνεχίσουν να ωθούν τον πληθωρισμό υψηλότερα και πιθανόν αυτός να κορυφωθεί πάνω από το 2,5% προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η αύξηση αυτή δημιουργεί επικοινωνιακό πρόβλημα στην ΕΚΤ, η οποία δεν έχει επιτύχει τον στόχο της από το 2003 και δεν αντιμετώπισε σημαντικές αυξήσεις τιμών την τελευταία δεκαετία.

Τα επιτόκια θα παραμείνουν πολύ χαμηλά τα επόμενα χρόνια

Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν χρειάζεται να αντιδράσει στην αύξηση των τιμών. Συνεπώς δεν αναμένεται κάποια σύσφιξη της πολιτικής της και τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι υψηλότερες τιμές των διεθνών εμπορευμάτων συγκαλύπτουν τις ασθενείς υποβόσκουσες τάσεις και ότι οι αυξήσεις των τιμών υπηρεσιών και διαρκών αγαθών, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους κεντρικούς τραπεζίτες, παραμένουν ασθενείς.

Πράγματι, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 0,9% τον Ιούνιο.

Οι αυξήσεις των μισθών – που αποτελούν βασική προϋπόθεση για να έχει διάρκεια η αύξηση του πληθωρισμού – είναι επίσης αναιμικές, ενώ η πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι συνήθως αποτελεσματική στην αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων μεταβολών στις τιμές, δίνοντας έναν επιπλέον λόγο στην ΕΚΤ να αγνοήσει τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών φέτος.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί αρκετά κάτω από τον στόχο της τόσο το επόμενο έτος όσο και το 2023.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ