Νέα
  • ΓΔ: 956.28 +0.72%
  • Τζίρος: 49,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πρόβλεψη για ισχυρή ανάπτυξη το 2021 από διεθνείς οίκους και τράπεζες - Αστερίσκος ο τουρισμός

Ευοίωνες χαρακτηρίζονται από τους διεθνείς οίκους, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2021, αλλά και για το 2022. Ωστόσο υπάρχει ένας ισχυρός αστερίσκος, λόγω της κατάστασης που τείνει να διαμορφωθεί για τον ελληνικό τουρισμό, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Να σημειωθεί ότι η νέα «επίθεση» θετικών αναθεωρήσεων, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που έχουν μαζευτεί σύννεφα πάνω από τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά και της στάσης των Βρετανών. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, τα πάντα είναι ακόμη ρευστά για την πορεία της οικονομίας, κυρίως λόγω της μεταβλητότητας που υπάρχει σε επιδημιολογικό επίπεδο. Και σημειώνουν ότι κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει τι θα συμβεί από τον Σεπτέμβριο ή το χειμώνα.

Ισχυρά αντισώματα απέναντι στην κρίση 

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία έχει να επιδείξει ισχυρά αντισώματα απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας και αυτό φαίνεται και από την εικόνα που παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ολοι προεξοφλούσαν ότι η ύφεση θα ήταν αρκετά μεγάλη, με κάποιους μάλιστα να την ανεβάζουν ακόμη και πάνω από 10%.

Αυτό βέβαια δεν συνέβη και τελικά η ύφεση περιορίστηκε στα επίπεδα του 2,7%, κάτι που ανάγκασε τους πάντες να μεταβάλλουν τις προβλέψεις τους για την πορεία της οικονομίας κυρίως για το 2021, αλλά και για το 2022.

Τις τελευταίες ώρες παρατηρήθηκε μπαράζ αλλαγών στις προβλέψεις σε ότι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, από διεθνείς ξένους οίκους και μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, απόρροια των καλύτερων προβλέψεων για ισχυρότερη του αναμενομένου επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα για εφέτος.

Οι προβλέψεις αυτές εστιάζουν περισσότερο στην καλύτερη εικόνα της ανάκαμψης στο δεύτερο 6μηνο του έτους, λόγω της αυξημένης εγχώριας ζήτησης, αλλά και της έναρξης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και της αύξησης των τουριστικών εισπράξεων, ενώ οι αυξημένες αποταμιεύσεις θα συμβάλουν και στην τόνωση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης ενισχύοντας το ΑΕΠ.

Εντυπωσιακή βελτίωση των προβλέψων 

Εντυπωσιακή ήταν η αναθεώρηση από την HSBC, που πλέον βλέπει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το 2021 στο 4,5%. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη εκτίμηση τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 2,2%.

Στην εκτίμησή της για την ανάπτυξη, η HSBC χαμηλώνει λίγο την πρόβλεψή της για το 2022 και την τοποθετεί στο 5,5%, από 6%, ενώ αναμένει πως η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στα προ-πανδημίας επίπεδα θα συντελεστεί στο β’ τρίμηνο του 2022, όταν το ΑΕΠ θα επιστρέψει στα επίπεδα του δ’ τριμήνου του 2019.

Σχεδόν ανάλογη είναι η πρόβλεψη από την πλευρά της UniCredit. Προβλέπει ισχυρότερη του αναμενομένου ανάπτυξη της  ελληνικής οικονομίας εφέτος στο 5,5% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για  2,5%. Επίσης χαμηλώνει στο 3% την πρόβλεψή της για το 2022 από 5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Η UBS αναμένει πλέον ανάπτυξη 5,6% φέτος και 6% το 2022, απόρροια του ανοίγματος της οικονομίας από τον Απρίλιο, της έναρξης της τουριστικής σεζόν, της σημαντικής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, αλλά και της αναμενόμενης εκταμίευσης 7,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το β’ εξάμηνο του 2021.

Επισκιάζει την εικόνα η αβεβαιότητα του τουρισμού

Και ενώ η γενικότερη εικόνα δείχνει βελτιωμένη, το μάλλον θολό τοπίο που επικρατεί στον τουρισμό επισκιάζει το γενικότερα θετικό κλίμα. Σύμφωνα με την Capital Economics, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τις εισπράξεις και χαμηλώνει μάλιστα τον πήχη των προσδοκιών. Θεωρεί ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, που κυκλοφορεί  από σήμερα, δεν εξαλείφει  την αβεβαιότητα σχετικά με τα ταξίδια στην ΕΕ, ενώ θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό τουρισμό, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και ορισμένες εκτιμήσεις σχετικά με τα προσδοκώμενα τουριστικά έσοδα συνεχίζουν να προβληματίζουν.

Από την πλευρά της, η Oxford Economics εκτίμησε πως ο τουρισμός στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο ανακάμπτει, αν και  προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβουν οι μεταλλάξεις του κορoνοϊού και το γεγονός ότι δεν έχουν ανοίξει οι μετακινήσεις για τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ