Νέα
  • ΓΔ: 1043.54 +1.24%
  • Τζίρος: 35,11 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΕΠΕ: Στο 4,7% η ανάπτυξη φέτος - Οι θετικοί και πτωτικοί κίνδυνοι

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Ρυθμό ανάπτυξης 4,7% φέτος προβλέπει το ΚΕΠΕ με το οικονομετρικό του μοντέλο, στο οποίο ενσωματώνει τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο.

Το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι ίδιος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο εξάμηνο, με τις προβλέψεις ανά τρίμηνο να διαφοροποιούνται, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό στο δεύτερο τρίμηνο (11,7% ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020) και σταδιακή αποκλιμάκωση στη συνέχεια (6,6% στο τρίτο τρίμηνο και 2,8% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους).

«Σε αυτή τη βάση φαίνεται ότι, κατά το εννεάμηνο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2021, η ελληνική οικονομία θα ακολουθήσει πορεία ανάκαμψης, με τις παρατηρούμενες αποκλίσεις στους εκτιμώμενους τριμηνιαίους ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ να είναι σε κάποιο βαθμό αναμενόμενες, δεδομένου ότι η ένταση της ύφεσης που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος παρουσίασε αντίστοιχη πορεία, με την κορύφωση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και αποκλιμάκωση στη συνέχεια», σημειώνει το ΚΕΠΕ.

Το ΚΕΠΕ σημειώνει τη δυσκολία των προβλέψεων, ιδιαίτερα λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας.

Η πορεία του ΑΕΠ το 2021 μπορεί να εξελιχθεί περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκά σε σχέση με την παραπάνω εκτίμηση.

Οι ανοδικοί κίνδυνοι

Προς τη θετική κατεύθυνση μπορεί να λειτουργήσουν: (α) η επικράτηση ενός ευνοϊκού σεναρίου ως προς την εξέλιξη της πανδημίας και η πρόοδος στο πεδίο των εμβολιασμών, που θα συνεπάγονται την περαιτέρω απελευθέρωση της οικονομικής δραστηριότητας και τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, (β) η σταδιακή εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών, με στοχευμένη προσαρμογή των μέτρων στήριξης έτσι ώστε να συνεχίσουν να υποστηρίζονται οι επιχειρήσεις και η απασχόληση σε τομείς που εξακολουθούν να πλήττονται σοβαρά από την πανδημία, και (γ) η έναρξη υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση των επενδύσεων και την ολοκλήρωση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων για τον μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Πτωτικοί κίνδυνοι

Προς την αρνητική κατεύθυνση μπορεί να λειτουργήσουν: (α) η πιθανότητα ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, με ένταση ικανή να επηρεάσει εκ νέου σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, (β) ο υψηλός βαθμός αβεβαιότητας σε σχέση με τη συνολική εξέλιξη της πανδημίας, ο οποίος δύναται να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, περαιτέρω συγκράτηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, (γ) μία ενδεχόμενη ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται και από πλευράς των αποφάσεων πολιτικής σε σχέση με τα επιτόκια ή την πρόωρη απόσυρση ορισμένων μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας και (δ) οι όποιες εξελίξεις προς την κατεύθυνση της εντατικοποίησης των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ