Νέα
  • ΓΔ: 1377.3 -0.27%
  • Τζίρος: 22,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΠΕ: Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την πορεία του ελλείμματος και του χρέους

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Κατά 19 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος στη διάρκεια της πανδημίας, ξεπερνώντας τα 380 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο φέτος και καταγράφοντας αύξηση 5,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με ανάλυση του ΚΕΠΕ.  

Παράλληλα, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου μειώθηκαν κατά 7,2 δισ. ευρώ ή 28% συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 18,5 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα.

δημόσιο χρέος, ΚΕΠΕ

Οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των δημόσιων οικονομικών

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η πορεία των δημοσιονομικών της χώρας στο υπόλοιπο του 2021 εξαρτάται από δύο παράγοντες:

  1.  την πορεία της υγειονομικής κρίσης, και, κυρίως, την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, για να μπορέσει να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας που είναι απαραίτητο για να ελεγχθεί η πανδημία και να λειτουργεί απρόσκοπτα η οικονομική δραστηριότητα και ιδιαίτερα ο τουρισμός, τόσο το καλοκαίρι, όσο και το φθινόπωρο, όταν και αναμένεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας και
  2.  την έγκαιρη απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας που, μαζί με τη χρηματοδότηση από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια, θα γίνουν η κινητήρια δύναμη που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ανάπτυξη, απαραίτητη για την εξισορρόπηση τόσο των δημοσιονομικών ελλειμμάτων όσο και της απομείωσης του δημόσιου χρέους.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού που είναι σημαντικά ελλειμματική το πεντάμηνο του 2021, συγκριτικά με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2020, αναμένεται να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες με τον έλεγχο της πανδημίας, καθώς θα μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που ελήφθησαν στην αρχή του έτους, αλλά και με την ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων, λόγω αύξησης των εισπράξεων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Το ύψος του ελλείμματος

Έτσι, σημειώνει το ΚΕΠΕ, η εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 7,2% του ΑΕΠ του Υπουργείου Οικονομικών συμβαδίζει με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (7,3% του ΑΕΠ), ενώ το ΔΝΤ δίνει ακόμη μικρότερο έλλειμμα (6% του ΑΕΠ).

Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο θα αποτελέσει και το επίπεδο της ανάπτυξης το 2021. Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6% του ΑΕΠ του Προγράμματος Σταθερότητας είναι μάλλον συντηρητική, αν ληφθεί υπόψη ότι η ύφεση του πρώτου τριμήνου στο 2,3% του ΑΕΠ (όπως μετρήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ), είναι υποτριπλάσια από την αναμενόμενη από το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα είναι αυξημένα, καθώς άνοιξαν το λιανεμπόριο και η εστίαση και τα αναμενόμενα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση του πρωτογενούς αποτελέσματος.

Αν τελικά η ανάπτυξη το 2021 είναι λίγο πάνω από 4% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και ελληνικοί φορείς όπως το ΚΕΠΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τότε η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι ακόμη καλύτερη.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, η σύνθεσή του, οι χρηματοδοτικές ανάγκες αλλά και η διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τη θετική επίδραση που θα έχουν τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο ΑΕΠ τα επόμενα έτη, θα συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ομαλή διαχείριση του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, σημειώνει η έκθεση. Αναφέρει, επίσης, ότι η ανάπτυξη που αναμένεται για το 2021 αλλά και τα επόμενα χρόνια θα συμβάλλει στη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ