Νέα
  • ΓΔ: 859.52 -0.09%
  • Τζίρος: 32,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Με υψηλό ρυθμό 15ετίας η αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Πηγή: Pexels

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αύξησαν τη δραστηριότητά τους με τον ταχύτερο ρυθμό 15 ετών τον Ιούνιο καθώς η άρση περισσότερων περιορισμών για τον κορονοϊό έδωσε ζωή στον τομέα παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit.

H αύξηση αυτή, ωστόσο, είχε κόστος καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις κορυφώθηκαν λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού και διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI), που θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία της οικονομίας, αυξήθηκε στις 59,5 μονάδες από 57,1 τον Μάιο – στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2006. Ο δείκτης κινήθηκε υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση των 59,2 μονάδων και πολύ πάνω από τις 50 μονάδες που είναι το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και αύξησης της δραστηριότητας.

Η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων στην Ευρώπη έδωσε στις κυβερνήσεις της δυνατότητα να επιτρέξουν στο μεγαλύτερο μέρος του τομέα υπηρεσιών να ανοίξει ξανά, με τον  PMI του κλάδου να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007.

Η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στη Γερμανία αυξήθηκε τον Ιούνιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2011 ενώ και στη Γαλλία ο κλάδος των υπηρεσιών εκτινάχθηκε μετά την κατάργηση περιορισμών για τον κορονοϊό.

Η έρευνα για τον PMI του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι η δραστηριότητά του αυξήθηκε με ρυθμό – ρεκόρ τον Ιούνιο, αλλά οι τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό δύο δεκαετιών και πλέον.

Αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις έγιναν επίσης αισθητές από τον τομέα των υπηρεσιών, με τον σύνθετο δείκτη τιμών εισροών να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 21 ετών.

Με τη ζήτηση να αυξάνεται, και εν μέσω ελπίδων ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα οδηγήσει σε έναν πιο κανονικό τρόπο ζωής, η αισιοδοξία για το ερχόμενο έτος βελτιώθηκε. Ο δείκτης προσδοκιών των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών αυξήθηκε στις 72,7 από 71,2 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2000.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ