Νέα
  • ΓΔ: 866.96 +0.87%
  • Τζίρος: 13,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

120 δόσεις σε δήμους: Γιατί αντικαταστάθηκε η ρύθμιση οφειλών

Πηγή: Intime
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε στη Βουλή, ότι η αλλαγή στο διάστημα που αφορά η ρύθμιση έγινε γιατί δεν επιτρέπονται οριζόντιες ρυθμίσεις που έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα / Πηγή: Intime

Η απόκλιση από τους κανόνες που θέτει η εφαρμογή της ρήτρας γενικής διαφυγής και οι έντονες ενστάσεις που διατύπωσαν οι θεσμοί για τη ρύθμιση, η οποία προέβλεπε την πληρωμή όλων των οφειλών στους δήμους σε 120 δόσεις, ανάγκασαν την κυβέρνηση να την «ξηλώσει» και να την αντικαταστήσει με νέα, προσαρμοσμένη στο αυστηρό πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και αυτό, διότι η νέα διάταξη αφορά μόνο τις οφειλές που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στο διάστημα από 15-2-2020 μέχρι και 28-2021, ήτοι την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και περιλαμβάνει αποκλειστικά τους πληττόμενους από τον κορονοϊό. Επιπλέον οι 120 δόσεις γίνονται 100.

Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση στην αντικατάσταση της διάταξης. Ο πρώτος ήταν ότι η εφαρμογή της ρήτρας γενικής διαφυγής που είναι σε ισχύ, αφορά ρυθμίσεις που συνδέονται με τον κορονοϊό και όχι γενικευμένες μόνιμες ρυθμίσεις όπως αυτή που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Εάν περνούσε η ρύθμιση που προέβλεπε την πληρωμή οφειλών άνω των 3 δισ. από δημοτικά τέλη και φόρους, ενοίκια, λογαριασμούς ύδρευσης, κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία και κάθε είδους οφειλές προς τους δήμους που έχουν γεννηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και θα μπορούσε να πληγεί σοβαρά η αξιοπιστία της χώρας.

Οπως ανέφερε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στη Βουλή, η αλλαγή στο διάστημα που αφορά η ρύθμιση (από τον Φεβρουάριο του 2020 στον Φεβρουάριο του 2021) έγινε γιατί δεν επιτρέπονται οριζόντιες ρυθμίσεις που έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ο δεύτερος λόγος - σύμφωνα με πληροφορίες - ήταν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών χαρακτήρισαν τη διάταξη υπέρ το δέον γενναιόδωρη και για μία ακόμη φορά μίλησαν για ανάγκη διατήρησης της «κουλτούρας πληρωμών» μία παράμετρο, την οποία έχουν θέσει επανειλημμένως στην ελληνική πλευρά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ