Νέα
  • ΓΔ: 891.41 +0.46%
  • Τζίρος: 82,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εξαγωγές: Αυξήθηκαν κατά 51,1% τον Μάιο - Στο 24,3% το α' πεντάμηνο

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση 51,1% κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και ανήλθαν σε 3,22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι σχεδόν στο ήμισυ, καθώς ανήλθαν στα 2,22 δισ. ευρώ από 1,76 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 465 εκατ. ευρώ ή κατά 26,5%, γεγονός που επιβεβαιώνει την πολύ μεγάλη σημασία που διαδραματίζει η αλματώδης αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 239%.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «με τις συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία να έχουν εισέλθει σε τροχιά ομαλοποίησης, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα ανισορροπίας εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να ανακτήσουν τον βηματισμό τους και να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές».

Καταλυτικό ρόλο στη θεαματική ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών και καυσίμων (+239%), των Βιομηχανικών (+29,8%), των Τροφίμων (+13,5%), και των Μηχανημάτων (+43,5) που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους.

Σημειώθηκε ωστόσο ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 43,9% και διαμορφώθηκε στα 1,67 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι  επιδόσεις των τελευταίων μηνών αποδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες που ενσωματώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να πετύχουν ακόμη περισσότερα με την κατάλληλη στήριξη. Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, και ελπίζουμε πως το μικρό θαύμα μπορεί και πρέπει να διατηρηθεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης και των εισοδημάτων».

Ανακόπηκε η πτωτική πορεία

Η ισχυρή αύξηση των εξαγωγών κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαίου, ανέκοψε την πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών της χώρας για το πρώτο πεντάμηνο του 2021.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου αυξήθηκαν κατά 24,3% και ανήλθαν σε 15,20 δισ. ευρώ. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 11,3 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 19,4%.

Η πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφική περιοχή

Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Μάιο του 2021, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των αποστολών προς τις χώρες της Ε.Ε. κατά 39,6%, ενώ και προς τις Τρίτες Χώρες καταγράφεται τεράστια άνοδος της τάξεως του 67,4%. Όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η εικόνα αντιστρέφεται. Οι εξαγωγές καταγράφουν αύξηση προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 34,1%, ενώ προς τις Τρίτες Χώρες άνοδο μόλις κατά 12,7%.

Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου του 2021, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκε προς τις Χώρες της ΕΕ (17,9%), ενώ προς τις Τρίτες Χώρες αυξήθηκε σημαντικά (32,7%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 21,7% και μικρότερη αυτή τη φορά άνοδο προς τις Τρίτες Χώρες κατά 14,9%.

Η πορεία ανά κλάδο

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Μάιο του 2021 καταγράφονται ανοδικές τάσεις σε όλους τους κλάδους ανεξαιρέτως.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρή ποσοστιαία αύξηση τον Μάιο του 2021 καταγράφεται στα Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (+239,2%), στα Λάδια (+153,3%), στις Πρώτες Ύλες (+60,1%), στα Μηχανήματα (+43,5%), στα Διάφορα Βιομηχανικά (+38,5%), στα Βιομηχανικά (+29,8%) και στα Ποτά & Καπνός (+25%) ενώ μικρότερη, αλλά πολύ σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι εξαγωγές στα Τρόφιμα (+13,5%), στα Χημικά (+2,7%) και στα χαμηλά σε αξία Εμπιστευτικά Προϊόντα (+7,4%).

Εξετάζοντας το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2021, σημαντική άνοδο καταγράφουν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών & Καυσίμων (+45,3%), Πρώτων Υλών (+51,9%), Λαδιών (+27,9%), Μηχανημάτων (+24%), Ποτά & Καπνός (+18,8%), Χημικών (+18,4%), Διαφόρων Βιομηχανικών (+17,9%), Βιομηχανικών (+17,4%) και Τροφίμων (+12,4%).

Τέλος, στάσιμες παραμένουν οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές των Εμπιστευτικών Προϊόντων (-1,7%), σε σχέση με τις εξαγωγές του πρώτου πενταμήνου του 2020.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ