Νέα
  • ΓΔ: 859.38 -0.89%
  • Τζίρος: 82,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ταμείο Ανάκαμψης: Διευκρινίσεις για τον τρόπο χορήγησης των δανείων από την Ελλάδα ζητά η ΕΕ

Ταμείο ανάκαμψης
Πηγή: Intime

Διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ζητούν αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης EurActiv.

Τα αιτήματα έρχονται μετά τις πρώτες τεχνικές συνεδριάσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με την έγκριση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η τελική έγκριση θα γίνει στο Ecofin, στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Στο πλαίσιο του Ecofin της 13ης Ιουλίου θα εγκριθεί το ελληνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0, μαζί με ακόμα 11 σχέδια κρατών-μελών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάγκη να εγκριθούν και άλλα σχέδια τουλάχιστον 4 κρατών - μελών (μαζί με το Κυπριακό), οδηγεί σε νέο έκτακτο Ecofin στις 26 Ιουλίου.

«Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι το μόνο σχέδιο που θα αλλάξει ελαφρώς ενόψει της Τρίτης», δήλωσε πηγή της ΕΕ στη EURACTIV υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η πηγή εξήγησε ότι αρκετά κράτη μέλη, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα επιλέγει τις εταιρείες και τι σχεδιάζει να κάνει η Αθήνα για να αποφύγει τον εκτοπισμό των ιδιωτών επενδυτών.

Η Ελλάδα θα λάβει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του ταμείου της ΕΕ για την ανάκαμψη από τον κορονοϊό.

Η πηγή ανέφερε ότι η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις - οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες - και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό των ΜμΕ από τις πιστώσεις

Η συζήτηση σχετικά με τον δανεισμό των τραπεζών προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα. Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, δήλωσε πρόσφατα ότι μόνο 15.000-25.000 μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε σύνολο άνω των 840.000 επιχειρήσεων, έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

«Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει με ευθύνη τόσο των τραπεζών όσο και του κράτους», προειδοποίησε.

Η πηγή της ΕΕ ανέφερε ότι οι Έλληνες συμφώνησαν να τροποποιήσουν το λεκτικό του σχεδίου, ώστε να αποσαφηνιστούν τα χαρακτηριστικά του προγράμματος στήριξης φερεγγυότητάς και να τονιστεί ο ρόλος των ιδιωτικών τραπεζών στο πρόγραμμα.

«Συμφωνώντας να προστεθεί αυτό στο κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι θα συμμορφωθεί και ότι ποτέ δεν σκόπευε να κάνει κάτι σκιώδες εξ αρχής», εξήγησε η πηγή.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι πολλά κράτη-μέλη ήταν από την αρχή επιφυλακτικά απέναντι στην ιδέα ενός προγράμματος δανεισμού επιχειρήσεων και τώρα θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα δεν θα διοχετευθούν στους «εκλεκτούς» των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ