Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βιομηχανία: Ο κορονοϊός δεν τη λάβωσε - Τα πλήγματα της τελευταίας 20ετίας

Μείωση 3,7% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του Οκτωβρίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2019
Πηγή: eurokinissi

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα μειώθηκε λιγότερο απ’ ότι στην Ευρωζώνη, αλλά συνολικά στην 20ετία είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Ιταλία. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδας μειώθηκε 2,2% πέρυσι, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, ενώ η πτώση στην Ευρωζώνη ήταν πολύ μεγαλύτερη και έφτασε το 8,7%.

βιομηχανική παραγωγή Eurostat

Στην περίοδο 2000-2020, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε στην Ελλάδα με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό 1,4%, ενώ στην Ευρωζώνη έμεινε στάσιμη και στην ΕΕ αυξήθηκε με μέσο ρυθμό 0,3%. Αντίστοιχο πρόβλημα είχαν και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, με την παραγωγή της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας να μειώνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,6%, 1,3% και 1,1%, αντίστοιχα.

Πτώση της παραγωγής μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη

Η κρίση της βιομηχανίας στην Ελλάδας ήταν ορατή από την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα,, με την παραγωγή της να μειώνεται με μέσο ρυθμό 0,1% στην περίοδο 2000-2007 έναντι αύξησης 1,7% στην Ευρωζώνη, γεγονός που οφείλεται στην απώλεια ανταγωνιστικότητας, η οποία σημειωνόταν πριν και συνεχίστηκε και μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη.

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 επέτεινε την πτώση, η οποία ανήλθε κατά μέσο όρο 7% στη διετία, ενώ στην Ευρωζώνη οι απώλειες ήταν ακόμη μεγαλύτερες (8,5%). Στη δεκαετία 2010-2019, η οποία στιγματίσθηκε από τα μνημόνια και τη μεγάλη οικονομική κρίση, η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα μειώθηκε με μέσο ρυθμό 0,5% έναντι αύξησης 0,8% στην Ευρωζώνη.

Ενώ η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Νότου έχαναν έδαφος την περασμένη 20ετία, χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είδαν τη βιομηχανία τους να απογειώνεται, με τη Σλοβακία, την Πολωνία και την Εσθονία να καταγράφουν μέσο ρυθμό αύξησης πάνω από 4%.

βιομηχανική παραγωγή, Eurostat, 2

Οι κλάδοι που κέρδισαν στην 20ετία

Στη διάρκεια της τελευταίας 20ετία σημειώθηκαν και σημαντικές ανακατατάξεις μεταξύ των βιομηχανικών κλάδων στην ΕΕ, με μεγάλους κερδισμένους τον φαρμακευτικό κλάδο, η παραγωγή του οποία διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2020, καθώς και τους κλάδους των υπολογιστών, των ηλεκτρονικών ειδών και των οπτικών. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή καπνού μειώθηκε περισσότερο από 50% στην ίδια περίοδο.

Μεταποίηση στην ΕΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ