Νέα
 • ΓΔ: 957.6 +0.62%
 • Τζίρος: 79,18 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τρεις γενιές κορονοχρεών στη ρύθμιση της πανδημίας - Ποιοι εντάσσονται χωρίς κριτήρια

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Tην προσεχή Πέμπτη στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών οριστικοποιείται η τελική ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών που συσσωρεύτηκαν τους 15μήνες της υγειονομικής κρίσης, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Μάιο του 2021. Η νέα ρύθμιση θα είναι πιο ευνοϊκή από αυτή που είχε εξαγγελθεί αρχικά, των 24 ή 48 μηνιαίων δόσεων, καθώς τα χρέη τα πανδημίας αναμένεται να αποπληρωθούν σε μία περίοδο έως και 6 ετών, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Βάση εκκίνησης των δόσεων είναι πιθανό να παραμείνουν οι 24, οι οποίες θα κλιμακώνονται τουλάχιστον έως τις 60 ή ακόμα και τις 72, εάν συμφωνήσουν οι θεσμοί. Ανάλογα θα διαμορφώνεται και το επιτόκιο, που σημαίνει ότι οι περισσότερες δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο της τάξης του 2,5% ή και ακόμα μεγαλύτερο.

Η ρύθμιση θα καλύπτει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών και όχι μόνο αυτές που μπήκαν στον «πάγο» έως το τέλος του 2021, καθώς αναμένεται να ενταχθούν και οφειλές πληγέντων από την πανδημία που αφορούν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ της προηγούμενης χρήσης.  

Το σχέδιο που εξετάζεται

Στις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών, ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, το σχέδιο που εξεταζόταν περιελάμβανε το άνοιγμα της περιμέτρου των οφειλών, με ένταξη και των χρεών από τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, ώστε να πάρουν μια σημαντική ανάσα ρευστότητας όσοι επλήγησαν από την πανδημία, τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και επιχειρήσεις.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να προλάβουν τυχόν ενστάσεις των θεσμών, επισήμαναν την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και την ανάγκη να στηριχτούν φυσικά και νομικά πρόσωπα ώστε να μη δημιουργηθεί μία νέα γενιά χρεών. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, δεν αποκλείεται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές της χρήσης του 2020.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, τις οποίες έχασαν στους προηγούμενους μήνες, σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου καθώς και σε εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή. Στις προϋποθέσεις επανένταξης είναι να έχουν καταβάλει όλες τις δόσεις των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 για όσους είναι στις 100 δόσεις και μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, για όσους είναι στις 120 δόσεις. Δηλαδή, επανεντάσσονται εκείνοι οι οφειλέτες που ήταν συνεπείς στην εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων προ της πανδημίας.

 Η βελτιωμένη ρύθμιση θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, ώστε να έχουν οι φορολογούμενοι μπροστά τους έναν «καθαρό ορίζοντα» για να κάνουν τον οικονομικό προγραμματισμό τους.

Ποια χρέη εντάσσονται στη ρύθμιση

Tα χρέη της πανδημίας που έχουν «παγώσει» μέχρι τέλος του 2021 και πρόκειται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση είναι:

 1. Όλες οι βεβαιωμένες οφειλές στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα ελεγκτικά κέντρα αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχει ανασταλεί η είσπραξή τους μέχρι τις 31/12/2021.  
 2. Οι ασφαλιστικές εισφορές που επίσης «πάγωσαν» καθόλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης
 3. Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ για όσους ανήκουν στις πληττόμενες κατηγορίες 

Σημειώνεται ότι οι δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Ποιοι θα ενταχθούν

 Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:

 1. Όλες οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή
 2. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και υπήχθησαν  στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
 3. Εργαζόμενοι που σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
 4. Οι  Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

2η ευκαιρία για ένταξη στην πάγια ρύθμιση για τους πληγέντες

Δικαίωμα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση οφειλών χωρίς να χρειάζεται να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εχουν από σήμερα πληγέντες της πανδημίας που είχαν υπαχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση τμηματικής καταβολής την 1η Ιανουαρίου 2019 και την απώλεσαν στη συνέχεια. Αντίθετα, για όλους τους υπόλοιπους οφειλέτες η σχετική δυνατότητα μετατίθεται για την 1η Οκτωβρίου αφού καθοριστούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την υπαγωγή των οφειλών στη ρύθμιση.

Η δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση ισχύει :

(α) για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες μη υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ που έχουν μικρότερα ακαθάριστα έσοδα κατά τουλάχιστον 5% το φορολογικό έτος 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019 ή για υπόχρεους σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ με μικρότερο κύκλο εργασιών ΦΠΑ κατά τουλάχιστον 5% το φορολογικό έτος 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019,

(β) για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020 ή 2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19,

(γ) για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του έτους 2020 ή 2021,

(δ) για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020 ή 2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων "COVID".

Δεν υπάγονται στη ρύθμιση οφειλέτες που απέκτησαν ακίνητη περιουσία από επαχθή αιτία το δωδεκάμηνο που προηγείται της αίτησης υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση της παρούσας, εφόσον το τίμημα υπερβαίνει το 40 % του συνολικού υπολοίπου προς καταβολή της απωλεσθείσας ρύθμισης. Οι οφειλέτες που αιτούνται την υπαγωγή τους στην εν λόγω ρύθμιση οφείλουν να αναγράψουν επί της αίτησής τους είτε ότι δεν απέκτησαν ακίνητη περιουσία από επαχθή αιτία το δωδεκάμηνο που προηγείται της αίτησης υπαγωγής είτε το τίμημα στην περίπτωση απόκτησης ακίνητης περιουσίας

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ