Νέα
  • ΓΔ: 903.97 -2.04%
  • Τζίρος: 84,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Eurogroup: Υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική και το 2022 -Συντονισμός με ΗΠΑ

Στιγμιότυπο από το σημερινό Eurogroup
Στιγμιότυπο από το σημερινό Eurogroup, με τη συμμετοχή της ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν / Πηγή: Eurokinissi

Η σημερινή συνάντηση του Eurogroup επιβεβαίωσε τη συνέχιση της υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής και το επόμενο έτος προς τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Πασκάλ Ντόναχιου

«Η μέχρι τώρα πολιτική μας ήταν πολύ υποστηρικτική και αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022. Η συζήτησή μας σήμερα έδειξε ότι οι υπουργοί και τα θεσμικά όργανα παραμένουν σε συμφωνία ότι η υποστηρικτική δημοσιονομική στάση είναι κατάλληλη για ολόκληρη την Ευρωζώνη το επόμενο έτος και ότι η προγραμματισμένη δημοσιονομική στήριξη φαίνεται επαρκής στην τρέχουσα συγκυρία. Μια σταδιακή αλλαγή όσον αφορά στα μέτρα, από έκτακτης ανάγκης σε μέτρα στήριξης της ανάκαμψης, είναι σε εξέλιξη και θα πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία αυτής της πολιτικής στο μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Ντόναχιου μίλησε και για τις προκλήσεις εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας ότι «το βασικό ζήτημα για την Ευρωζώνη θα είναι ο τρόπος προσαρμογής της δημοσιονομικής μας πολιτικής καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Αλλά όσον αφορά αυτό το κομμάτι, σήμερα είχαμε μόνο μια προκαταρκτική σκέψη και είναι θέμα στο οποίο πρέπει να ξαναγυρίσουμε μετά το καλοκαίρι».

Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «σημαντική στιγμή για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» το γεγονός ότι αύριο το Ecofin θα εγκρίνει 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας-ανάμεσά τους και αυτό της Ελλάδας. «Συμβολίζει την αποφασιστικότητά μας να επιτύχουμε μαζί, πολλά περισσότερα από ό,τι θα μπορούσε να πετύχει ο καθένας μόνος του απέναντι στην πανδημία», πρόσθεσε.

Σχετικά με την παρουσία και συμμετοχή της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, στο σημερινό Eurogroup, ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι εδώ και πολύ καιρό βασικοί πυλώνες της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. «Είχαμε μια ευρεία και πλούσια συζήτηση, κατά την οποία μιλήσαμε για την πανδημία και τις συνέπειες που έχει στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και πώς μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τις προσπάθειές μας για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση».

Τζεντιλόνι: Γιατί αναβλήθηκε ο ψηφιακός φόρος

Από την πλευρά του, «κορυφαία προτεραιότητα» αποτελεί για την ΕΕ η επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τον φόρο στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup.

O Πάολο Τζεντιλόνι εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε να αναβληθεί η πρόταση της Επιτροπής για τον «ψηφιακό φόρο» είναι για να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για τον φόρο στις εταιρείες. «Συμφωνήσαμε με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, να συνεργαστούμε, οι ΗΠΑ και η Επιτροπή, για να καταστήσουμε δυνατή αυτή τη συμφωνία. Είναι πολύ σημαντικό μετά από μια τέτοια κρίση να έχουμε συμφωνία σε αυτό το θέμα», είπε ο επίτροπος Οικονομίας.

Εξάλλου, ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι δεν αρκεί μόνο η οικονομική ανάκαμψη σε επίπεδα πριν από την πανδημία, αλλά χρειάζεται και ένα «καλύτερο χτίσιμο των οικονομιών μας». Αυτή ακριβώς είναι η ουσία του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ο Πάολο Τζεντιλόνι, επισημαίνοντας ότι ένα πολύ σημαντικό βήμα θα γίνει αύριο με την έγκριση από το Ecofin 12 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας -ανάμεσα στα οποία και αυτό της Ελλάδας.

«Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη για φέτος», συνέχισε ο Πάολο Τζεντιλόνι. Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν έχουμε ακόμα βγει από το δάσος». Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιαστικός ρυθμός στις αναπτυγμένες χώρες και να αυξηθεί δραστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Είμαστε αισιόδοξοι στην ΕΕ γιατί επιτυγχάνουμε τον στόχο να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού, τουλάχιστον με την πρώτη δόση, εντός του μηνός», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ