Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακό ευρώ: Οι τέσσερις προδιαγραφές που θέτει η ΕΚΤ - Τι έδειξαν οι δοκιμές

ψηφιακο ευρω
Πηγή: AP Images

Η διερευνητική φάση του ψηφιακού ευρώ θα διαρκέσει δύο χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ θα χρειαστούν επιπλέον τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να κυκλοφορήσει. 

Το χρονικό διάστημα φαίνεται μεγάλο, αλλά και τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν, ώστε το ψηφιακό νόμισμα να λειτουργεί άψογα, είναι μεγάλα. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τέσσερις είναι οι βασικοί τομείς, στους οποίους θα εστιάσει η διερευνητική φάση:

  • Το «μητρώο» του ψηφιακού ευρώ, μέσω του οποίου θα γίνεται η πιστοποίηση της γνησιότητας των συναλλαγών,
  • το απόρρητο των συναλλαγών και ο αποκλεισμός της δυνατότητας ξεπλύματος χρήματος,
  • τα όρια στην κυκλοφορία του νομίσματος και
  • πώς θα έχουν πρόσβαση στο ψηφιακό νόμισμα οι τελικοί χρήστες.

Οι δοκιμές που έγιναν το τελευταίο 9μηνο

Η ΕΚΤ έχει κάνει ήδη μία πρώτη διερεύνηση για τα ζητήματα αυτά από τον περασμένο  Σεπτέμβριο, όταν ανακοίνωσε ότι εξετάζει την καθιέρωση του ψηφιακού ευρώ, με στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο ήταν τεχνολογικά εφικτό το project. Από τις δοκιμές που έγιναν διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικοί τεχνολογικοί περιορισμοί για να εκδοθεί το ψηφιακό ευρώ με τις προδιαγραφές της ΕΚΤ.

Αναφορικά με το «μητρώο» συναλλαγών, οι δοκιμές έδειξαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν έως και 325.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτής της διαδικασίας ήταν μικρό, καθώς απαιτούνταν μόλις λίγες κιλοβατώρες για χιλιάδες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο, ενώ για την εκκαθάρισή τους χρειαζόταν κατανάλωση ρεύματος αντίστοιχη με αυτή που κάνουν λίγα νοικοκυριά. Τα μεγέθη αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξη και τις συναλλαγές του bitcoin, η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αντιστοιχεί σε αυτή μίας ολόκληρης χώρας.

Για το απόρρητο των συναλλαγών, οι δοκιμές έδειξαν ότι υπάρχει μία σειρά δυνατοτήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν οι επιλογές απορρήτου για τους τελικούς χρήστες. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην τελευταία έκθεσή της η ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι η ανωνυμία πιθανόν να μη είναι δυνατόν να αποφευχθεί, αλλά θεωρούσε δυνατή τη διενέργεια συγκεκριμένων συναλλαγών χωρίς να καταγράφεται η ταυτότητα των συναλλασσόμενων.

Από τις δοκιμές προέκυψε ότι είναι δυνατό να τεθούν όρια στους λογαριασμούς σε ψηφιακό ευρώ και στο ύψος των συναλλαγών με αυτό. Επιπλέον, εντοπίστηκε ένας πιθανός τρόπος αυτόματης μεταφοράς των επιπλέον ποσών σε έναν ψηφιακό λογαριασμό/πορτοφόλι. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, έχει αναφερθεί σε ένα πλαφόν περίπου 3.000 ευρώ στους ατομικούς λογαριασμούς ψηφιακού ευρώ.

Οσον αφορά την πρόσβαση από τους τελικούς χρήστες, οι δοκιμές που έγιναν αφορούσαν διάφορες δυνατότητες, όπως την πρόσβαση από κινητά, web apps και κάρτες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ