Νέα
  • ΓΔ: 909.16 +0.56%
  • Τζίρος: 50,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΝΤ: Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,3% φέτος - Καθοδικοί κίνδυνοι αν παραταθεί η πανδημία

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο / Πηγή: AP

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 3,3% για φέτος και 5,4% για το 2022, καθώς ο τουρισμός θα ανακάμπτει, αλλά σημειώνει ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι για όλους τους τομείς της οικονομίας στην περίπτωση μίας μεγαλύτερης διάρκεια της πανδημίας που θα αυξήσει την ήδη πρωτοφανή αβεβαιότητα.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο ενέκρινε την έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο του άρθρου IV, σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί μεσοπρόθεσμα και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες, όπως και η ικανότητα αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ, να παραμείνουν επαρκείς σε κατάσταση πίεσης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή για να υπάρξει ένα ισχυρό συμπέρασμα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».

Καμπανάκι για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τα κόκκινα δάνεια 

Καμπανάκι χτυπά το Ταμείο για το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών και τα κόκκινα δάνεια, σημειώνοντας ότι «οι εξωτερικές ανισορροπίες της Ελλάδας είναι σημαντικές και η πανδημία μπορεί να αυξήσει την πίεση στους ισολογισμούς των τραπεζών και των εταιρειών που έχουν ήδη πληγεί».

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να επηρεάσουν τα σχέδια τιτλοποιήσεων των τραπεζών και να περιορίσουν την πιστωτική επέκταση, ενώ καθοδικό κίνδυνο για την ανάπτυξη αποτελεί και μία χαμηλότερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ΔΝΤ βλέπει ανοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη από την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης, καθώς αυτή θα δημιουργούσε συνέργειες που θα αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα. «Υψηλότερες επενδύσεις, οικονομίες κλίμακας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και αυξημένη εξωστρέφεια θα διατηρούσαν υπό έλεγχο το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και μαζί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενίσχυαν την αύξηση της παραγωγικότητας, θα οδηγούσαν τη χώρα σε επενδυτική διαβάθμιση και θα εμπέδωναν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους».

Υπέρ της μείωσης φόρων αλλά και δημόσιων δαπανών 

Το Ταμείο στηρίζει την υπό όρους συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης και το 2022, με στόχο μία σταθερή βελτίωση του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής. Στηρίζει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί αντίστοιχη έμφαση στο μέτωπο των δαπανών. Σημειώνει επίσης ότι πρέπει να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος μεσοπρόθεσμα, μεταξύ άλλων μέσω της διεύρυνσης της βάσης στη φορολογία εισοδήματος, της αντιμετώπισης των κενών συμμόρφωσης όσον αφορά τον ΦΠΑ και της εξοικονόμησης δαπανών σε προγράμματα κοινωνικών παροχών που δεν είναι καλά στοχευμένα (περιλαμβανομένων των συντάξεων), στις δαπάνες για μισθούς στο δημόσιο (καθώς ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κινείται προς τα προ κρίσης επίπεδα) και στις δημόσιες επιχειρήσεις (που συνεχίζουν να αποτελεούν βάρος για τον προϋπολογισμό).

ΔΝΤ
Πηγή: ΔΝΤ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ