Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fitch: Διατήρησε το ΒΒ για την Ελλάδα - Σταθερό το outlook

Fitch Ratings
Fitch Ratings / Πηγή: Associated Press

O αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings διατήρησε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα BB, όπως αναμενόταν, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε και το outlook της αξιολόγησης σε «σταθερό».

Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα, ακόμη και μετά το ισχυρό σοκ λόγω της πανδημίας. 

Σύμφωνα με την έκθεση, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τις αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές μεσοπρόθεσμα, τα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και το μεγάλο χρέος της χώρας. Αυτές οι αδυναμίες εξισορροπούνται από το υψηλό επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνά κατά πολύ χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ. 

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ήταν 9,7% του ΑΕΠ το 2020, μεγαλύτερο από το μέσο εκτιμώμενο της διαβάθμισης «ΒΒ», το οποίο ανέρχεται σε 8%. Για τη φετινή χρονιά, η Fitch αναμένει ένα οριακά αμετάβλητο έλλειμμα (9,5%), λόγω της πολιτικής στήριξης αναφορικά με την πανδημία. Στην έκθεση του Ιανουαρίου, προέβλεπε το έλλειμμα στο 7,2%. Ο οίκος εκτιμά ότι το έλλειμμα θα συρρικνωθεί το 2022 στο 4,8%, ενώ αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο το 2023, στο 2,8%.

Η Fitch έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για ανάπτυξη το 2021 από 3% σε 4,3%, λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις του 1ου τριμήνου του 2021. Για το 2022 προβλέπει ανάπτυξη 5,3%, ενώ για το 2023 κατά περίπου 3,5%.

Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο, η S&P είχε αναβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB» από «BB-» με θετικές από σταθερές τις προοπτικές outlook της ελληνικής οικονομίας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ