Νέα
  • ΓΔ: 822.15 -0.22%
  • Τζίρος: 61,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΝΤ: Ποιοι κλάδοι ευνοήθηκαν από τα μέτρα στήριξης - Οξυγόνο και σε εταιρείες «ζόμπι»

ΔΝΤ
Πηγή: APImages

Η οικονομική ευρωστία των ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία είχε βελτιωθεί σημαντικά πριν την εμφάνιση του κορονοϊού, δεν διαταράχθηκε στην περίοδο της πανδημίας, χάρη στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Από τη μελέτη του ΔΝΤ, η οποία συνοδεύει την έκθεσή του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προκύπτει ότι στη διετία 2020-21 απετράπη μία μεγάλη αύξηση των χρηματοοικονομικών προβλημάτων των εταιρειών, ενώ χωρίς τα μέτρα στήριξης αυτά θα εκτινάσσονταν στα επίπεδα που είχαν σημειωθεί κατά την κρίση χρέους. «Διαπιστώνουμε ότι η δημοσιονομική στήριξη ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να αμβλύνει τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα στους τομείς της φιλοξενίας, της μεταποίησης, του χονδρικού – λιανικού εμπορίου και των μεταφορών», αναφέρει η έκθεση.

Μικρή αύξηση των εταιρειών - ζόμπι

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των εταιρειών που είχαν λόγο κερδών προ τόκων και φόρων (EBIT) προς τόκους εξυπηρέτησης του χρέους (ICR) χαμηλότερο από το ένα, δηλαδή τα κέρδη τους δεν επαρκούσαν για την πληρωμή των τόκων,  προβλέπεται στο 11% το 2021 από 10% που ήταν πριν από την πανδημία. Στο εναλλακτικό σενάριο, αν δηλαδή δεν υπήρχαν τα μέτρα στήριξης, το ποσοστό των εταιρειών με χρηματοοικονομικά προβλήματα (ICR χαμηλότερο από το ένα) θα ήταν περίπου τετραπλάσιο και θα ξεπερνούσε τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2013.

Οι εταιρείες που θεωρούνται ζόμπι – όσες λειτουργούν τουλάχιστον μία δεκαετία και έχουν δείκτη ICR μικρότερο από ένα επί μία τριετία - αναμένεται να αυξηθούν ελαφρά, υποδηλώνοντας ότι οι πολιτικές είναι αποτελεσματικές στην άμβλυνση του αντίκτυπου της πανδημίας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των εταιρειών – ζόμπι αναμένεται να φθάσει το 5,5% με το βασικό σενάριο έναντι 8,5% στο σενάριο χωρίς μέτρα. 

Οπως φάινεται, μάλιστα, από τον παρακάτω πίνακα, στις μεγάλες εταιρείες (που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους) το ποσοστό των εταιρειών - ζόμπι εκτιμάται ότι θα μειωθεί  σημαντικά φέτος σε σχέση με την περίοδο προ της πανδημίας και συγκεκριμένα στο 3,3% από 5,5% κατά μέσο όρο την περίοδο 2016-18. 

εταιρείες ζόμπι

Ο τομεακός αντίκτυπος των μέτρων 

Σε τομεακό επίπεδο, ο θετικός αντίκτυπος από τα μέτρα στήριξης φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, ο οποίος υποδηλώνει τη διαφορά μεταξύ του βασικού σεναρίου (με μέτρα στήριξης) και του εναλλακτικού σεναρίου. Για παράδειγμα, στον τομέα του χονδρικού – λιανικού εμπορίου , οι προβολές δείχνουν ότι τα μέτρα στήριξης συνέβαλαν στη μείωση του αριθμού των οικονομικά ευάλωτων εταιρειών κατά 33 ποσοστιαίες μονάδες και στη μείωση του ποσοστού του χρέους τους κατά 65% του συνολικού χρέους.

εταιρείες ζόμπι ανά τομέα

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, οι τομείς έντασης κοινωνικών επαφών αναμένεται να καλύψουν το 50% της απώλειας παραγωγής που είχαν το 2020.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η ανάλυσή του μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των εταιρειών που αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα ρευστότητα σε σχέση με τις εταιρείες – ζόμπι που έχουν μόνιμα προβλήματα. Επιπλέον, σημειώνει ότι η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών είναι μέτρα στη σωστή κατεύθυνση και τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει ότι τα μέτρα αναδιάρθρωσης χρέους με κρατική στήριξη πρέπει να προσφερθούν μόνο σε βιώσιμες εταιρείες.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ