Νέα
  • ΓΔ: 1250.61 +0.47%
  • Τζίρος: 176,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά... made in Australia

Την κυκλοφορία στην αγορά της Αυστραλίας μη ελληνικών προϊόντων, που κάνουν χρήση των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων «Ούζο», «Τσίπουρο» και «Τσικουδιά» και παράγονται εγχώρια, διαπιστώνει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ελληνικού γενικού προξενείου στο Σίδνεϊ.

Μάλιστα, ορισμένα από αυτά τα προϊόντα έχουν κατοχυρώσει την νόμιμη χρήση του εμπορικού τους σήματος εντός Αυστραλίας, καθώς επί του παρόντος οι διατάξεις προστασίας των Ευρωπαϊκών Γεωγραφικών Ενδείξεων δεν εφαρμόζονται στην χώρα, δεδομένου ότι η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Ειδικότερα, από την έρευνα, που πραγματοποίησαν οι ελληνικές προξενικές αρχές, τα αυστραλιανά προϊόντα με τις ελληνικές ονομασίες έχουν μακροχρόνια παρουσία στην τοπική αγορά και έχουν κερδίσει σημαντικό μερίδιο της. Η νόμιμη χρήση των ονομασιών «Ούζο», «Τσίπουρο» και «Τσικουδιά» στην Αυστραλία διασφαλίζεται με την κατοχύρωση των αντίστοιχων εμπορικών σημάτων στην αυστραλιανή Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Στη βάση δεδομένων εμπορικών σημάτων εντοπίστηκαν 45 εγγραφές προϊόντων που κάνουν χρήση των ελληνικών γεωγραφικών ενδείξεων. Εκτός των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, βρέθηκαν και 22 περιπτώσεις προϊόντων που φαίνεται να παράγονται τοπικά.

Πέραν των προϊόντων, που έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων εμπορικών σημάτων, εντοπίστηκε και αυστραλιανό προϊόν με την ονομασία Τσίπουρο («tsipouro»), το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά δεν έχει καταχωρηθεί με την ονομασία αυτή στη βάση δεδομένων. Επιπλέον, πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψη των ελληνικών προξενικών αρχών προσπάθεια δημιουργίας και νέου προϊόντος με την ονομασία «ouzo».

«Τροχοπέδη» για τα αυθεντικά ελληνικά προιόντα

Σε κάθε περίπτωση, τα αυστραλιανά προϊόντα Parthenon Ouzo, Akropolis Ouzo, Olympus Ouzo, Barbaresso Oyzo και Zeus Ouzo έχουν εκτεταμένη παρουσία και αναγνωρισιμότητα στις μεγάλες κάβες και αλυσίδες λιανικής, ενώ τα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα συχνά απουσιάζουν. Η επιτυχημένη παρουσία των προϊόντων αυτών εκ των πραγμάτων δυσχεραίνει τη διείσδυση των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων στην αυστραλιανή αγορά, καθώς οι περισσότερες κάβες προσφέρουν λίγες ετικέτες σε αυτή την κατηγορία αλκοολούχων ποτών και αυτές συνήθως καλύπτονται από τα εγχώρια προϊόντα. Ελληνικά προϊόντα είναι κυρίως διαθέσιμα στα μεγαλύτερα καταστήματα των αλυσίδων ή σε πιο εξειδικευμένες κάβες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων με γνώση της αγοράς, τα αυστραλιανά προϊόντα διακινούνται από μεγάλους διανομείς, οι οποίοι συνεργάζονται με τις κάβες και τα καταστήματα λιανικής για την προμήθεια μεγάλου εύρους αλκοολούχων ποτών, γεγονός το οποίο διευκολύνει την διανομή των αυστραλιανών προϊόντων, έναντι των ελληνικών, που διακινούνται από εξειδικευμένους διανομείς.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ