Νέα
  • ΓΔ: 822.15 -0.22%
  • Τζίρος: 61,04 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Τι περιμένουν οι αγορές να ανακοινώσει για επιτόκια και αγορές ομολόγων

ΔΝΤ-Κριστίν Λαγκάρντ
Πηγή: APImages

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνεδριάζει σήμερα και αύριο, με βασικό στόχο την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής της στην αλλαγή της στρατηγικής της που ανακοίνωσε πρόσφατα.

Με τη νέα στρατηγική της, η ΕΚΤ θέτει ως στόχο της για τον πληθωρισμό το 2% αντί του λίγο κάτω από το 2% που ίσχυε, ενώ προβλέπει ρητά ότι ο πληθωρισμός μπορεί να υπερβαίνει για κάποιο διάστημα το 2%, εφόσον τα επιτόκια είναι στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο (lower bound), όπως συμβαίνει σήμερα.

Επιπλέον, η νέα στρατηγική προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα επιδιώκει με ένταση και επιμονή τον στόχο αυτό, «νομιμοποιώντας» τα έκτακτα μέτρα που χρησιμοποιούσε τα τελευταία χρόνια, όπως τις αγορές ομολόγων, τα αρνητικά επιτόκια και τις χορηγήσεις μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες.  

Η πρόκληση για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ είναι να ξεκαθαρίσουν τι σημαίνει η αλλαγή στρατηγικής για την πολιτική που θα ακολουθήσει (forward guidance) όσον αφορά τα επιτόκια και τις αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με το Bloomberg, διαφωνίες στους κόλπους της ΕΚΤ εμφανίστηκαν αμέσως όταν κυκλοφόρησαν προσχέδια με συγκεκριμένες διατυπώσεις την περασμένη εβδομάδα.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φούντωσε τις προσδοκίες για την αυριανή απόφαση της ΕΚΤ, κάνοντας λόγο για «ενδιαφέρουσες διαφορές και αλλαγές», ενώ παραδέχθηκε ότι η ομοφωνία που υπήρξε στην επανεξέταση της στρατηγικής θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί.

H EKT πρέπει να πείσει τις αγορές ότι ούτε θα συσφίξει την πολιτική της πρόωρα, ανακόπτοντας την ανάκαμψη, ούτε θα αφήσει τον πληθωρισμό να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι επενδυτές δεν αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει άμεσα τα επιτόκια ή τα δύο βασικά προγράμματα αγορών ομολόγων, ενώ έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με την αλλαγή στο forward guidance.

Τι περιμένουν οι αγορές για τα επιτόκια

Τα επιτόκια – με αυτό των καταθέσεων στην ΕΚΤ να είναι στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,5% - επιβεβαιώθηκαν ως το βασικό μέσο πολιτικής στη νέα στρατηγική.

Ο Nick Kounis της ABN Amro θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα διαμηνύσει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που αναμένουν σήμερα οι επενδυτές. Σημειώνεται ότι οι αγορές προεξοφλούν σήμερα ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα γίνει στα τέλη του 2023 και θα είναι μόλις 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας).

Ο Marchel Alexandrovich της Jefferies προβλέπει μία δέσμευση της ΕΚΤ ότι το κόστος δανεισμού δεν θα αυξηθεί πριν από το 2023. «Η ΕΚΤ δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε ασάφεια για το τι θα συμβεί με τα επιτόκια τους επόμενους 18-24 μήνες», ανέφερε σε έκθεσή του.

Τα πρόσφατα σχόλια του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ, ότι το forward guidance μπορεί να συνδεθούν με τον πραγματικό πληθωρισμό και όχι με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τον Gilles Moec της AXA Investment Managers. Η Σνάμπελ ανέφερε σε ομιλία που έκανε την περασμένη εβδομάδα ότι «οι προοπτικές υψηλότερου πληθωρισμού πρέπει να έχουν ορατό αποτύπωμα στην πραγματική δυναμική του πριν δικαιολογήσουν μία πιο θεμελιώδη επαναξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών του».

Πρόγραμμα αγορών ομολόγων APP

Το αρχικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (Asset Purchase Program, ΑPP) επισκιάστηκε από το πολύ μεγαλύτερο έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία (Pandemic Emergency Purchase Program, PEPP). Ο στόχος και των δύο είναι ο ίδιος, δηλαδή η διατήρηση χαμηλού του κόστους δανεισμού και των spread των αποδόσεων στα ομόλογα των ισχυρότερων και των πιο αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης.

Το guidance για το APP είναι σχετικά γενικόλογο, επομένως αν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θελήσουν να σηματοδοτήσουν ότι θα αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος για τη στήριξη της οικονομίας μετά τη λήξη του PEPP, έχουν πολλά περιθώρια να το κάνουν.

Η πιθανότερη επιλογή είναι η μεταφορά στο APP κάποιων στοιχείων ευελιξίας που έχει το PEPP – όπως για παράδειγμα να μη γίνονται οι αγορές με βάση το ποσοστό συμμετοχής των χωρών στο κεφάλαιο της ΕΚΤ – σε συνδυασμό με την επέκταση της δέσμευσης της ΕΚΤ για τη διατήρηση ευνοϊκών των χρηματοδοτικών συνθηκών, σύμφωνα με τον Luigi Speranza και συναδέλφους του στη BNP Paribas. Η δέσμευση αυτή μπορεί να σημαίνει και μία δέσμευση για αύξηση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του APP, οι οποίες ανέρχονται σήμερα σε 20 δισ. ευρώ τον μήνα «για τουλάχιστον μία προκαθορισμένη χρονική περίοδο ή έως ότου εκπληρωθούν ορισμένες συνθήκες».

Σημειώνεται ότι με το PEPP γίνονται σήμερα αγορές περίπου 100 δισ. ευρώ τον μήνα και αυτός είναι ο λόγος που το πρόγραμμα αυτό ήταν πολύ πιο δραστικό στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων και των spreads. Για παράδειγμα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ανέρχεται σήμερα μόλις στο 0,66% στη δευτερογενή αγορά, ενώ το spread σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα είναι λίγο υψηλότερο από το 1%.

Η ΕΚΤ μπορεί επίσης να επανεξετάσει τη σειρά με την οποία σκοπεύει να συσφίξει τελικά την πολιτική της.  Οικονομολόγοι της NatWest Markets υποστηρίζουν ότι η αύξηση των επιτοκίων, ενώ θα συνεχιζόταν το QE, μπορεί να «είναι λογική και δημοφιλής».

«Θα μπορούσε να υπάρξει μία ανταλλαγή μεταξύ υψηλότερων επιτοκίων, που θέλει ο Βορράς, με προστασία των spreads, που θέλει ο Νότος», σημείωσαν.

Το PEPP

Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι προσαρμογής του guidance για το PEPP καθώς αυτό είναι έκτακτο. Ενας άμεσος τρόπος για να δηλωθεί μεγαλύτερη στήριξη θα ήταν η δέσμευση για χρήση του συνολικά προβλεπόμενου ποσού των 1,85 τρισ. ευρώ, ενώ το guidance σήμερα είναι ότι «ο φάεκλος (το συνολικό ποσό) δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιηθεί πλήρως».

Ένα άλλο σημαντικό σημείο θα ήταν η αποσαφήνιση από την ΕΚΤ του τι σημαίνει τέλος της «κρίσης του κορονοϊού», δήλωσε ο Carsten Brzeski της ING. «Το τέλος της πανδημίας θα φθάσει όταν η Ευρωζώνη θα έχει επιτύχει την ανοσία της αγέλης ή όταν η οικονομία θα έχει φθάσει στο προ της κρίσης επίπεδό της ή όταν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό επανέλθουν στο επίπεδο που ήταν στα τέλη του 2019;».

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ