Νέα
  • ΓΔ: 868.4 +0.99%
  • Τζίρος: 37,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λαγκάρντ: Γιατί θα διατηρήσουμε χαμηλά τα επιτόκια

ΔΝΤ-Κριστίν Λαγκάρντ
Πηγή: APImages

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε σήμερα ένα ακόμη μήνυμα ότι θα συνεχισθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ για να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2% και η συνδεόμενη με αυτόν ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σε τροχιά ανάκαμψης και ότι αναμένεται να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά τόνισε υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να αντιμετωπισθεί η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία στην οικονομία.

Τόνισε, επίσης, ότι το νέο κύμα κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία της Ευρωζώνης, αν και γενικά η ΕΚΤ θεωρεί «ισορροπημένους» τους κινδύνους (ανοδικούς και καθοδικούς) για την πορεία της.

Ποια αλλαγή έγινε στο guidance

Με τη νέα κατεύθυνση για την πολιτική της (forward guidance) έως το 2023, που είναι ο ορίζοντας των προβλέψεων της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει για περισσότερο χρόνο μηδενικό το βασικό της επιτόκιο. Το νέο guidance της ΕΚΤ αποτελεί προσαρμογή στην αλλαγή της στρατηγικής της που ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες.

Με το προηγούμενο guidance, η ΕΚΤ ανέφερε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκιά της στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου «διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σε ένα επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά χαμηλότερο από το 2% στον ορίζοντα των προβλέψεων της και η σύγκλιση αυτή αντανακλάται με συνέπεια στη δυναμική του δομικού πληθωρισμού».

Με το νέο guidance, η ΕΚΤ αναφέρει ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκιά της έως ότου διαπιστώσει ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για πληθωρισμό 2% «πολύ πριν το τέλος του ορίζοντα των προβλέψεων της και με διάρκεια για το υπόλοιπο χρόνο του ορίζοντα προβλέψεων και κρίνει ότι η πραγματοποιηθείσα πρόοδος στον δομικό πληθωρισμό είναι αρκετά μεγάλη για να είναι συνεπής με τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα».

«Το κάναμε για να υπογραμμίσουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε μία επίμονα χαλαρή στάση νομισματικής πολιτικής για να επιτύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό", δήλωσε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου. Οπως είπε, η ΕΚΤ θέλει να δει τον πληθωρισμό να κινείται προς το 2% στα μέσα του ορίζοντα των προβλέψεων της. 

Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις (του Ιουνίου),  η ΕΚΤ ανέμενε ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει φέτος στο 1,9% αλλά θα υποχωρήσει στο 1,5% το 2022 και στο 1,4% το 2023.

To πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε, επίσης, ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της (PEPP) ύψους 1,8 τρισ. ευρώ κατά το τρέχον τρίμηνο με «σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ότι τους πρώτους μήνες του έτους».  

Η συζήτηση για το πότε θα λήξει το πρόγραμμα αυτό, η διάρκεια του οποίου είχε προβλεφθεί για τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022, αναμένεται να γίνει μάλλον τον Σεπτέμβριο, με τις διαφωνίες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ να φαίνεται πως είναι μεγαλύτερες από ότι αυτές για τα επιτόκια. Σημειώνεται ότι και για τη σημερινή απόφαση για τα επιτόκια, η Λαγκάρντ είπε ότι δεν υπήρχε ομοφωνία.

«Το εκ νέου άνοιγμα μεγάλων τμημάτων της οικονομίας στηρίζει μία ισχυρή ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών, αλλά η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού θα μπορούσε να τη μετριάσει στις υπηρεσίες, ιδιαίτερα στον τουρισμό και τη φιλοξενία», είπε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις και οι πολίτες είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την πανδημία κατά τη διαδοχικά κύματά της.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ