Νέα

ΔΝΤ: Προβλέπει υψηλότερη ανάπτυξη για ΗΠΑ και Ευρωζώνη - Παραμένουν καθοδικοί κίνδυνοι

ΔΝΤ
Πηγή: APImages

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατήρησε την πρόβλεψη του για ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 6% φέτος, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές για τις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και άλλες πλούσιες οικονομίες, αλλά «κόβοντας» τις εκτιμήσεις του για μία σειρά αναπτυσσόμενων χωρών που δυσκολεύονται με την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Το χάσμα στις προοπτικές ανάπτυξης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη πρόσβαση των αναπτυγμένων χωρών στα εμβόλια κατά της COVID-19 και τη συνεχή δημοσιονομική στήριξη, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στα δύο αυτά μέτωπα, σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου με τις αναθεωρημένες προβλέψεις που έχει τίτλο: «Διευρύνονται τα χάσματα στην παγκόσμια ανάκαμψη».

Υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών και δημοσιονομική στήριξη οδηγούν στις αναβαθμίσεις

«Σχεδόν το 40% του πληθυσμού των αναπτυγμένων οικονομιών έχουν εμβολιασθεί πλήρως έναντι 11% στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών και ενός πολύ μικρού ποσοστού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος», ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ, σε δήλωσή της που συνοδεύει την έκθεση.

«Τα ταχύτερα από τα αναμενόμενα ποσοστά εμβολιασμών και η επάνοδος στην κανονικότητα οδήγησαν σε αναβαθμίσεις, ενώ η έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια και τα νέα κύματα κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στην Ινδία, οδήγησαν σε υποβαθμίσεις»,  σημείωσε.  

Το Ταμείο αναθεώρησε σημαντικά ανοδικά τις προβλέψεις για τις ΗΠΑ, αναμένοντας τώρα ότι θα αναπτυχθούν με ρυθμό 7% φέτος και 4,9% το 2022 – κατά 0,6 και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον, αντίστοιχα, σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου. Οι προβλέψεις του βασίζονται στην υπόθεση ότι το κογκρέσο των ΗΠΑ θα εγκρίνει – περίπου ως έχει -  το πρόγραμμα δαπανών του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ύψους σχεδόν 4 τρισ. δολαρίων, για τις υποδομές, την εκπαίδευση και τη στήριξη των οικογενειών.

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,6% φέτος και 4,3% το 2022, αυξημένους κατά 0,2 και 0,5 της ποσοστιαίας μονάδας, αντίστοιχα, Οι προβλέψεις αυτές είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένες με τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη 4,9% το 2022

Ο θετικός αντίκτυπος από τα προγράμματα δαπανών των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη πρόοδο στα ποσοστά εμβολιασμών κατά της COVID-19, οδήγησαν το Ταμείο να αναθεωρήσει ανοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τo 2022 στο 4,9% από 4,4% τον Απρίλιο.

Το ΔΝΤ «έκοψε» την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ινδίας φέτος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 9,5%, ενώ μείωση κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας και την πρόβλεψή του για την κινεζική οικονομία στο 8,1%, αναφέροντας μία μείωση των δημοσίων επενδύσεων και της συνολικής δημοσιονομικής στήριξης.

Προβλέπει ακόμη χαμηλότερες προοπτικές για την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, όπου τα πρόσφατα κύματα της COVID-19 επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.

Σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι

Σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι παραμένουν παγκοσμίως, αναφέρει το Ταμείο, μεταξύ των οποίων η προοπτική νέες, πολύ μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού να οδηγήσουν σε νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις και σε περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα.

Σε ένα σενάριο, που αφορά τόσο τις αναδυόμενες οικονομίες όσο και τις αναπτυγμένες χώρες με υψηλή διστακτικότητα έναντι των εμβολίων, το Ταμείο διαπίστωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί 0,8 της ποσοστιαίας μονάδας φέτος και το 2022.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ τον θεωρεί ως το μεταβατικό αποτέλεσμα «αναντιστοιχιών προσφοράς και ζήτησης» καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να επανέλθει στα προ της πανδημίας εύρη στις περισσότερες χώρες το 2022. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η επιμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία «επαναξιολόγηση» από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και άλλων κεντρικών τραπεζών αναπτυγμένων χωρών.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ