Νέα
  • ΓΔ: 914.84 -3.02%
  • Τζίρος: 86,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

DBRS: Ανθεκτική η ελληνική αγορά κατοικίας

H ελληνική αγορά κατοικίας έδειξε ανθεκτικότητα το 2020 παρά τον συνολικά δυσμενή οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.

Μετά από μία σωρευτική αύξηση 9,2% το 2018-19, η αύξηση στις τιμές των κατοικιών επιβραδύνθηκε το 2020 λόγω των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών και άλλων σχετικών με την COVID – 19 μέτρων, αλλά συνεχίστηκε με την αύξηση να ανέρχεται στο 4,6%, σημειώνει η έκθεση.

Παρά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στο πρώτο τρίμηνο του 2021, τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 3,3%.

Η ελληνική αγορά ακινήτων είναι πολύ εξαρτημένη από τις ξένες επενδύσεις που οδηγούν σε πιο σημαντικές αυξήσεις στην Αθήνα και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αναφέρει ο DBRS. Αντίθετα, οι τιμές και οι συναλλαγές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες προσέλκυσαν πιο περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αν και πιθανόν επωφελήθηκαν από το αποτέλεσμα μετάδοσης, είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Μακροπρόθεσμα, η εξέλιξη της στεγαστικής αγοράς συνολικά θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προωθήσει πολιτικές για τη στήριξη της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων, διατηρώντας παράλληλα ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον που οδηγεί στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

τιμές κατοικιών και επενδύσεις

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης

• Η στεγαστική αγορά δείχνει ανθεκτικότητα κατά τη μετάβαση στο 2021 παρά τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού.

• Οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται κυρίως στην Αθήνα και σε περιοχές με ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες έχουν αντίκτυπο σε άλλες γεωγραφικές περιοχές

• Η εξέλιξη της στεγαστικής αγοράς συνολικά θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης της Ελλάδας.

«Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς συνολικά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδας να ανακάμψει από την κρίση της COVID-19 και να διατηρήσει ένα σταθερό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Η εξωτερική ζήτηση θα συνεχίσει πιθανόν να είναι ο κύριος μοχλός της στεγαστικής αγοράς, ενώ η αναζωογόνηση της εγχώριας αγοράς θα καθοριστεί από την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τα εισοδήματα», δήλωσε η Σπυριδούλα Τζήμα, βοηθός Αντιπρόεδρος στον όμιλο της DBRS.

τιμές κατοικιών και στεγαστικά δάνεια

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ