Νέα
  • ΓΔ: 894.33 +0.25%
  • Τζίρος: 76,30 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρισμός: Ανακτά τον ρόλο του Game Changer για την πορεία της οικονομίας το 2021

τουρισμός
Πηγή: Unsplash

Τα χαμόγελα έχουν επιστρέψει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού, που αποτελεί και το βαρόμετρο για την γενικότερη πορεία της οικονομίας το 2021.

Οι εκτιμήσεις παραμένουν ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί πέριξ του 4%, αλλά στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών έχουν κάτι καλύτερο ακόμη και από το 5%.

Η αρχική εκτίμηση όπως αυτή περιγράφονταν στον προϋπολογισμό ήταν της τάξεως του 4,8%, ωστόσο ατύπως το ποσοστό αυτό άλλαξε αφού το lockdown παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο 2021 κατά πολύ πέρα από τις προβλέψεις.

Η θετική έκπληξη από το πρώτο 3μηνο 

Ετσι στις off the record συζητήσεις στο υπουργείο, κατέβαζαν τον πήχη των προσδοκιών στο 3,8%. Εν συνεχεία και πάλι η εικόνα άλλαξε όταν δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας μέσα το πρώτο 3ηνο του έτους. Η πολύ χαμηλή ύφεση, πέραν και των πλέον αισιόδοξων εκτιμήσεων είχε ως αποτέλεσμα και πάλι να επιστρέψουν προς τα πάνω οι εκτιμήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των διεθνών οίκων βελτίωσαν τις προβλέψεις τους με την πλειονότητα αυτών να βλέπουν την ανάπτυξη λίγο πάνω από το 5%.

Oμως και αυτή η αισιόδοξη περίοδος δεν κράτησε για πολύ. Η μετάλλαξη Δέλτα θόλωσε και πάλι το αφήγημα με αποτέλεσμα να πέσουν εκ νέου προβλέψεις, αφού ο τουρισμός που αποτελεί και το βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας, θεωρήθηκε από πολλούς ότι πολύ δύσκολα θα πετύχει τον στόχο για έσοδα κοντά στο 50% αυτών του 2019.

Οι ανατροπές όμως έμελλε να μην έχουν σταματημό. Η απόφαση των Βρετανών να μην μπαίνουν σε καραντίνα άμα της επιστροφής τους από την Ελλάδα, είχε ως αποτέλεσμα οι τουρίστες από την χώρα αυτή που αποτελούν και την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα να έρχονται μαζικά στην χώρα.

Οι Βρετανοί έδωσαν ώθηση στον τουρισμό

Η καλή αυτή εικόνα δεν περιορίστηκε μόνο στην Βρετανία. Ανάλογη ήταν η εικόνα και από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Πολωνία που αποτέλεσε έκπληξη.

Αναμφίβολα πολλά θα εξαρτηθούν από τον Αύγουστο που κατά τεκμήριο αποτελεί τον πλέον δυνατό μήνα για τον ελληνικό τουρισμό. Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά και δεν υπάρξει εκ νέου αρνητική τροπή, τότε σίγουρα ο στόχος για ανάπτυξη πάνω από το 5% θα έρθει πιο κοντά.

Στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να κάνουν εκτιμήσεις αλλά σίγουρα αυτή την περίοδο είναι λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ένα μήνα πριν. Ωστόσο και πάλι αποφεύγουν να προβούν σε εκτιμήσεις και λένε ότι θα περιμένουν να έχουν ένα πιο αξιόπιστο δείγμα για προβούν σε οριστικές προβλέψεις, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το Φθινόπωρο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ