Νέα
  • ΓΔ: 873.1 -1.56%
  • Τζίρος: 94,34 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EKT: Δεν υπάρχει ανάγκη απόφασης για το QE τον Σεπτέμβριο

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν χρειάζεται να αποφασίσει τον Σεπτέμβριο αν θα σταματήσει τον Μάρτιο το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) ή αν θα το συνεχίσει, τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Μartin Kazaks.

Ενώ υπάρχουν ακόμη αδιάθετα 600 δισ. ευρώ του PEPP (το συνολικό ύψος του οποίου είναι 1,85 τρισ. ευρώ) και το πρόγραμμα προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του προσεχούς Μαρτίου, είναι πολύ νωρίς για να ληφθεί μία απόφαση δήλωσε.

«Με δεδομένη την αβεβαιότητα (από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού), δεν υπάρχει ανάγκη να αποφασίσουμε για τον χρόνο που απομένει. Θα το συζητήσουμε, αλλά για την ώρα αυτό θα είναι πρόωρο», είπε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε τους επενδυτές να έχουν υπομονή για το αποτέλεσμα της σχετικής συζήτησης. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΕΚΤ μετά τον Σεπτέμβριο θα είναι στις 28 Οκτωβρίου.

Θα ενημερωθούν έγκαιρα οι επενδυτές για το PEPP

«Είναι πολύ απίθανο ότι θα έρθουμε στο τέλος του Μαρτίου 2022 και θα πούμε ότι αυτό είναι, κάναμε τη δουλειά μας και την τελειώνουμε», είπε ο Kazaks, προσθέτοντας: «Θέλουμε να προειδοποιήσουμε από πριν τις αγορές – αλλά μόνο στο βαθμό που είναι δυνατό».

Η ΕΚΤ εφαρμόζει τη νέα στρατηγική της, η οποία προβλέπει ότι δεν θα αυξάνει τα επιτόκια έως ότου επιτευχθεί μόνιμα ο νέος στόχος 2% για τον πληθωρισμό.

Αλλαγή στη διάρκεια και όχι την ταχύτητα της στήριξης

Ο Kazaks είπε ότι αν χρειαστεί κάποια αλλαγή στην πολιτική της ΕΚΤ, αυτή δεν θα αφορά την ταχύτητα της στήριξης αλλά το χρονικό διάστημα που θα δοθεί αυτή.

«Αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί ο στόχος του 2%, τότε ναι, αυτό θα σημαίνει ότι το παιχνίδι θα κρατήσει περισσότερο», είπε.

Ο Kazaks απέρριψε την κριτική που έχουν εκφράσει συνάδελφοί του, όπως οι Jens Weidmann και Pierre Wunsch, ότι η δέσμευση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια αφορά πολύ μεγάλη περίοδο. «Η σημερινή πρόβλεψή μας για τα επιτόκια αποτελεί μία ισορροπημένη άποψη του πώς πρέπει να αντιδράσουμε όταν δούμε ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει το 2%. Μας δένει τα χέρια πολύ ή για μεγάλο διάστημα στο μέλλον; Δεν το νομίζω. Μπορούμε να προσαρμόσουμε την πρόβλεψή μας, αν διαπιστώσουμε ότι δεν είναι κατάλληλη για μία δεδομένη οικονομική κατάσταση», είπε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ