Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Moody's: Απειλή για τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας πυρκαγιές και κλιματική αλλαγή

Moodys
Πηγή: Associated Press

Η έκθεση της Ελλάδας στον περιβαλλοντικό κίνδυνο είναι αυξημένη, αν και το κόστος από τις μεγάλες πυρκαγιές είναι διαχειρίσιμο, καθώς θα καλυφθεί σε μεγάλο μέρος από την έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αναφέρει η Μoody’s. Ο οίκος δίνει στην Ελλάδα βαθμολογία «μέτρια αρνητική» σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό προφίλ και υπογραμμίζει την αυξημένη έκθεση της χώρας μας σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, κυρίως αυτούς που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Οι συντάκτες της έκθεσης με ημερομηνία 10 Αυγούστου 2021 αναφέρονται στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς και στην εκταμίευση των πρώτων 4 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημειώνουν ότι οι πυρκαγιές είναι είναι ενδεικτικές των πιστωτικών κινδύνων από την κλιματική αλλαγή.

Μεγάλες οι ζημιές

Η Mοοdy’s υπογραμμίζει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 προκάλεσαν εκτιμώμενη συνολική ζημιά κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (1,3% του ονομαστικού ΑΕΠ). Εκτός από την άμεση δημοσιονομική στήριξη, η διαταραχή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων διακοπών ρεύματος και νερού, η κακή ποιότητα του αέρα και το κλείσιμο των δρόμων είναι, επίσης, πιθανό να επηρεάσουν τον τουρισμό. Σύμφωνα με τον οίκο αυτό είναι πιστωτικά αρνητικό.

Η επείγουσα στήριξη από την Ε.Ε και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα περιορίσουν τον άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο από το κόστος των πυρκαγιών. Η χώρας μας, όπως αναφέρεται, έχει ήδη λάβει στήριξη στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης 9 αεροπλάνων, σχεδόν 1.000 πυροσβεστών και 200 οχημάτων από περισσότερα από 10 κράτη-μέλη της ΕΕ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλύψει, επίσης, τουλάχιστον το 75% του  κόστους μεταφοράς.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε επιπλέον χρηματοδότηση 2,5 - 3 δισ. ευρώ από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων έργων πολιτικής προστασίας και αναδάσωσης. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν εκταμιευθεί τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήτοι το 13% των συνολικών επιχορηγήσεων και δανείων που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Κλιματική αλλαγή και τουρισμός

Αν και τα αίτια των πυρκαγιών δεν έχουν προσδιοριστεί, υπογραμμίζεται ότι η Νότια Ευρώπη «χτυπήθηκε» από το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες και στην Ελλάδα το θερμόμετρο δείχνει ως και 45  βαθμούς Κελσίου.

Αυτό είναι σημαντικό στο πλαίσιο των πορισμάτων της έκθεσης που δημοσιεύθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στις 9 Αυγούστου, η οποία ανέφερε ότι τα κύματα καύσωνα κάθε 50 χρόνια είναι πλέον πιθανά κάθε δεκαετία.
Αν και η Ελλάδα είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται οικονομική υποστήριξη από ευρωπαϊκά ιδρύματα, μια περαιτέρω αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας αυτών των καιρικών φαινομένων θα μπορούσε να αποδυναμώσει την τουριστική βιομηχανία.

Επιπλέον, καταλήγει η Μoodys, η περιβαλλοντική ζημία και η πιθανή μείωση των βάσεων φόρου ακινήτων δημιουργούν μακροπρόθεσμες πιστωτικές προκλήσεις

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ