Νέα
  • ΓΔ: 893.79 -0.06%
  • Τζίρος: 12,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ο τουρισμός φέρνει όλο και πιο κοντά το στόχο για ανάπτυξη 5% το 2021

Πηγή: Pixabay

Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά το ποσοστό της ανάπτυξης που τελικά θα μπορέσει να επιτύχει το 2021. Οικονομικοί αναλυτές, με βάση και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί από την πορεία του τουρισμού, σημειώνουν ότι μπορεί τελικά να υπερβεί το 5%, που κατά πολλούς αποτελεί και το πάνω μέρος του στόχου που έχει τεθεί.

Στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να κάνουν προβλέψεις και αυτό, διότι -όπως σημειώνουν- υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες και θα υπάρξουν ακόμη περισσότερες στην πορεία του έτους.

Αστάθμητος παράγοντας η πανδημία 

Μία εξ αυτών και η κυριότερη ίσως, είναι η πανδημία και το πώς αυτή θα εξελιχθεί. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί, με τα κρούσματα να αυξάνουν, αλλά και την πίεση στο σύστημα υγείας, που είναι και ο μεγαλύτερος φόβος, να εντείνεται, αν και για την ώρα δεν είναι ασφυκτική.

Παράγοντες της οικονομίας εκτιμούν, λαμβάνοντας υπόψη και τις αναλύσεις των ειδικών, ότι μπορεί τελικά το 3ο κύμα, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, να κορυφωθεί μέσα στον Αύγουστο και από το Σεπτέμβριο και μετά να βρεθεί σε ύφεση. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως βάση συζήτησης και όλα θα κριθούν από την πραγματική πορεία της πανδημίας, όχι βέβαια μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο και κυρίως στο δυτικό.

Τα θετικά νέα έρχονται από την πορεία του τουρισμού, αλλά και εν γένει από τις εκτιμήσεις που κάνουν οι επιχειρηματίες, με το οικονομικό κλίμα, όπως αυτό αποτυπώνεται, να επιστρέφει στις προ covid εποχές.

Ώθηση από την «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδος 

Τα έσοδα από την βαριά βιομηχανία της χώρας, μπορεί και να υπερβούν ακόμη και το 50% αυτών του 2019. Το ποσοστό αυτό ήταν ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης, αλλά όπως όλα δείχνουν είναι πλέον εφικτό να ξεπεραστεί, δεδομένης της εικόνας που υπάρχει σήμερα στον τουρισμό.

Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η σημερινή εικόνα θα αποτυπωθεί και στο τελικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μπροστά. Το υπόλοιπο του Αυγούστου, αλλά και Σεπτέμβριο και Οκτώβριος θα δώσουν την απάντηση που αναμένει η οικονομία και η αγορά.

Σε ό,τι αφορά τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, ήδη έχει σχεδόν πλήρως ανακτήσει τις απώλειες που κατέγραψε το 2020. Διαμορφώθηκε στις 111,2 μονάδες έναντι 91,1 μονάδων τον Ιούλιο του 2020.

Η θεαματική αυτή βελτίωση, με ανάκτηση των απωλειών που προκάλεσε η πανδημία το 2020, προοιωνίζεται ισχυρή οικονομική ανάκαμψη μέσα στο 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank.

Όπως σημειώνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) στην Ελλάδα έχει σχεδόν πλήρως ανακτήσει τις απώλειες που κατέγραψε, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς διαμορφώθηκε στις 111,2 μονάδες έναντι 91,1 μονάδων, τον Ιούλιο του 2020 και 108,7 μονάδων, τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2020 (113,4 μονάδες), πριν την έναρξη πανδημικής κρίσης στη χώρα μας, που με τη σειρά της ήταν η υψηλότερη τιμή που είχε καταγραφεί την τελευταία εικοσαετία (Δεκέμβριος του 2000: 116,2 μονάδες).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ