Νέα
  • ΓΔ: 859.38 -0.89%
  • Τζίρος: 82,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πυρκαγιές: Την Τετάρτη ανοίγουν οι αιτήσεις για πυρόπληκτους - Αμεση εκταμίευση ποσών

Πηγή: Eurokinissi

Αύριο, Τετάρτη 18 Αυγούστου, το απόγευμα θα ανοίξουν οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα υποβληθούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων (arogi.gov.gr) και θα διατεθούν δωρεές (e-dorees.gov.gr).

Κάθε πυρόπληκτος θα μπορεί, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα, στη διεύθυνση arogi.gov.gr να υποβάλει μία απλή αίτηση, ώστε να λάβει άμεσα την προκαταβολή που δικαιούται στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής, όσο και την αποζημίωση για την οικοσκευή ή τα αντίστοιχα ποσά που αφορούν επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, η άμεση ενίσχυση ανέρχεται σε έως 20.000 ευρώ για κατοικία και έως 22.000 ευρώ για επιχειρήσεις.

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα e-dorees.gov.gr όπου, με βάση την καταγραφή των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων, φυσικά και νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα, με τα στοιχεία του Taxis, να δηλώσουν την προσφορά τους σε χρήματα ή σε είδος.

Επίσης, στην πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμος και ο ειδικός Λογαριασμός Κρατικής Αρωγής για την κατάθεση δωρεών που έχει ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών.

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα κονδύλια

Την κατ' επείγουσα πρόταση ένταξης δύο νέων έργων, συνολικού ύψους 53 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ζητά το υπουργείο το υπουργείο Οικονομικών από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών σε εκτέλεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, «Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου / Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις», της 13ης Αυγούστου διαβίβασε προς το υπουργείο Ανάπτυξης τα σχετικά τεχνικά δελτία των νέων έργων, ώστε να προβεί άμεσα στην χορήγηση πρώτης αρωγής των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα έργα με τίτλο, «Πρώτη αρωγή με τη μορφή έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, έναντι στεγαστικής συνδρομής, για θεομηνίες Ιουλίου/ Αυγούστου 2021» και «Πρώτη αρωγή με τη μορφή έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής για θεομηνίες Ιουλίου/ Αυγούστου 2021».

Προϋπολογισμός για τις αποζημιώσεις

Ο προϋπολογισμός της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης, έναντι στεγαστικής συνδρομής, ανέρχεται στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ θα αφορούν σε πιστώσεις του προϋπολογισμού των Δημοσίων Επενδύσεων 2021 και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα αφορούν στις πιστώσεις του 2022. Αντίστοιχα, η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής κατανέμεται σε 10 εκατ. ευρώ το 2021 και 3 εκατ. ευρώ το 2022.

Χαρακτηριστικό του άμεσου χρονοδιαγράμματος καταβολής της ενίσχυσης προς τους πυρόπληκτους είναι η κατακλείδα του διαβιβαστικού του υπουργείου Οικονομικών: «Επισημαίνουμε τον εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα των υπό ένταξη έργων, δεδομένων των συνθηκών μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ