Νέα
  • ΓΔ: 859.38 -0.89%
  • Τζίρος: 82,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΝΤ: Τονωτική ένεση για την παγκόσμια οικονομία από την κατανομή 650 δισ. δολαρίων

ΔΝΤ
Πηγή: APImages

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κατανείμει σήμερα στις χώρες – μέλη του περίπου 650 δισ. δολάρια με τη μορφή νέων τραβηκτικών δικαιωμάτων (SDR), κάνοντας μία «σημαντική τονωτική ένεση» στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε η γενική διευθύντριά του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η μεγαλύτερη ιστορικά κατανομή νομισματικών διαθεσίμων από το ΔΝΤ θα παράσχει πρόσθετη ρευστότητα στην παγκόσμια οικονομία, ενισχύοντας τα συναλλαγματικά αποθέματα των χωρών – μελών του και μειώνοντας την εξάρτησή τους από το πιο ακριβό εγχώριο ή εξωτερικό χρέος, ανέφερε η Γκεοργκίεβα σε δήλωσή της.

«Η κατανονή είναι σημαντική τονωτική ένεση για τον κόσμο και, αν χρησιμοποιηθεί σοφά, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης», τόνισε.

Η Γκεοργκίεβα είπε ότι περίπου 275 δισ. δολάρια θα δοθούν σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ περίπου 21 δισ. δολάρια θα δοθούν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα διαθέσιμα

Οι χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κατανομή των SDR για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να ενισχύσουν τον αγώνα τους κατά της κρίσης του κορονοϊού, αλλά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον δημοσιονομικό χώρο για να καθυστερήσουν αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές η αναδιάρθρωση χρέους, ανέφερε το ΔΝΤ σε ξεχωριστό έγγραφό του.

Οι χώρες του ΔΝΤ θα λάβουν SDR σε αναλογία με το ποσό με το οποίο συμμετέχουν (quota) στο κεφάλαιο του Ταμείου.

Η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε ότι το ΔΝΤ ενθαρρύνει τις πλούσιες χώρες να διοχετεύσουν σε φτωχότερες χώρες τα SDR που θα λάβουν.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ