Νέα
  • ΓΔ: 860.06 +1.03%
  • Τζίρος: 79,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Λέιν: Η ΕΚΤ θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα τουλάχιστον έως το τέλος του 2023

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίζει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα έως το τέλος του 2023, μέσω της επανεπένδυσης των ποσών από τους τίτλους που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της (PEPP) και οι οποίοι ωριμάζουν, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, o Λέιν τόνισε ότι αυτό θα συμβεί, ανεξάρτητα με την απόφαση που θα ληφθεί για το αν η ΕΚΤ θα κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα και στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματός της αγοράς ομολόγων (APP), το οποίο θα είναι το μοναδικό που θα ισχύσει όταν λήξει το PEPP.

Η δήλωση της Λαγκάρντ 

Το PEPP θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022, ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πρόσφατα ότι το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στο APP θα εξετασθεί όταν θα πλησιάζει η λήξη του έκτακτου προγράμματος.

Για να συμμετάσχει η Ελλάδα στο APP, θα πρέπει η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αλλαγή των κριτηρίων που έχει θέσει για αυτό, ώστε να δέχεται και τίτλους που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση, όπως οι ελληνικοί. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει τονίσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκτήσουν τα ελληνικά ομόλογα επενδυτική διαβάθμιση από το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σημαντική εξέλιξη η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο PEPP

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε ότι «η διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών αγορών, ευνοεί στο σύνολο της την αγορά ομολόγων, και η ωφέλεια δεν περιορίζεται μόνο στα ομόλογα που αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα».

Σημείωσε επίσης η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της πανδημίας ήταν αρκετά σημαντική εξέλιξη, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης ήταν αρκετά υψηλός εξαιτίας της κρίσης που προκλήθηκε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ