Νέα
  • ΓΔ: 879.23 +0.27%
  • Τζίρος: 46,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3% - Υψηλό επίπεδο 10ετίας

Τρόφιμα
Πηγή: Eurokinissi

Στο 3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο από 2,2% τον Ιούλιο, θέτοντας σε αμφισβήτηση την υποβάθμιση του ζητήματος της αύξησης των τιμών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη δέσμευσή της να το αγνοήσει ως προσωρινό.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού 10ετίας και πολύ υψηλότερο από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%.

Η μεγάλη αύξηση τροφοδοτήθηκε από το ενεργειακό κόστος και το άλμα των τιμών των τροφίμων, ενώ καταγράφηκαν ασυνήθιστα μεγάλες αυξήσεις και στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Τα στοιχεία αυτά πιθανόν δεν θα είναι βολικά για την ΕΚΤ, η οποία έχει αναθεωρήσει επανειλημμένα ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος καθώς τα πραγματικά στοιχεία τις ξεπερνούν, ενώ οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανόν να κορυφωθούν μόνο τον Νοέμβριο.

Αναμένεται πίεση στην ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό

Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία να αναμένεται να πλησιάσει το 5% τους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ είναι πιθανό να δεχθεί αυξημένη πίεση δημόσια να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό που ξυπνά μνήμες από μεγάλες αυξήσεις τιμών στο παρελθόν.

Η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι μία σειρά εφάπαξ παραγόντων που σχετίζονται με την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού ευθύνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος για την εκτίναξη του πληθωρισμού και ότι οι αυξήσεις τιμών θα περιοριστούν γρήγορα το επόμενο έτος.

Σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, υποστήριξε ότι αυτές οι πληθωριστικές εκπλήξεις δεν αλλάζουν τις απόψεις του σχετικά με την προσωρινή φύση των πιέσεων στις τιμές καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν περιορισμένες.

Αύξηση του δομικού πληθωρισμού στο 1,6% από 0,9%

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παραδέχονταν ότι είχαν υποεκτιμήσει τις πιέσεις στις τιμές βραχυπρόθεσμα, αλλά συνέχισαν να αναφέρουν ότι το χαμηλό επίπεδο του δομικού πληθωρισμού – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των νωπών τροφίμων – στηρίζει τη χαλαρή πολιτική τους. Ωστόσο, τον Αύγουστο αυξήθηκε πολύ και ο δομικός πληθωρισμός, φθάνοντας το 1,6% από το 0,9%.

Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει για τον ρυθμό αγορών ομολόγων το επόμενο τρίμηνο. Αν και είναι πιθανές κάποιες προσαρμογές, ο Λέιν υποστήριξε ότι θα είναι οριακές καθώς η ΕΚΤ δεσμεύεται να διατηρήσει «ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες».

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ