Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αυξάνονται οι προσδοκίες για την ανάπτυξη του 2021 - Τι δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες

Κλειστά καταστήματα / Πηγή: Intime
Κλειστά καταστήματα / Πηγή: Intime

Την επόμενη Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ η εκτίμησή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2ο τρίμηνο του 2021. Μια εκτίμηση που όλα δείχνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα θετική.

Όπως έχει αναφέρει η Εθνική Τράπεζα, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, θα κινηθεί σε διψήφιο νούμερο και συγκεκριμένα την τοποθετεί στο 13%.

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ύφεση 2,3%, τότε για το εξάμηνο, αν επαληθευτεί η εκτίμηση της τράπεζας, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι στο 5,4%, κατά πολύ πάνω δηλαδή από την επίσημη εκτίμηση που υπάρχει για το σύνολο του έτους και η οποία είναι στο 3,6%.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως, αν και για την ώρα δεν έχουν αναθεωρήσει την εκτίμησή τους, αυτό θα συμβεί την 1η Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στην Βουλή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσημη εκτίμηση του υπουργείου θα συνεχίσει να είναι συντηρητική. Εξάλλου όλες οι εκτιμήσεις την τελευταία 2ετία υπολείπονται του τελικού αποτελέσματος.

Τι δείχνουν οι πρόδρομοι δείκτες 

Κάποιες πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης θα κινείται περίπου στο 4%, έως 4,5%, αλλά η αγορά και οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν ότι η ανάπτυξη για το 2021 θα κινηθεί ξεκάθαρα πάνω από το 5%.

Οι εκτιμήσεις από όλες τις πλευρές στηρίζονται στους λεγόμενους πρόδρομους δείκτες της ελληνικής οικονομίας που, αν μη τι άλλο, δείχνουν ιδιαίτερα βελτιωμένοι.

Ένας εξ αυτών και ο πλέον πρόσφατος είναι οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο που με βάση τον δείκτη όγκου είχαν αύξηση 10,8% τον Ιούνιο του 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου του 2020.

Ας δούμε ποια είναι τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία που φέρνουν χαμόγελα αισιοδοξίας: 

  • Δείκτης οικονομικού κλίματος: Έχει επιστρέψει στα  προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) στην Ελλάδα έχει σχεδόν πλήρως ανακτήσει τις απώλειες που κατέγραψε, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς διαμορφώθηκε στις 111,2 μονάδες έναντι 91,1 μονάδων, τον Ιούλιο του 2020 και 108,7 μονάδων, τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2020 (113,4 μονάδες), πριν την έναρξη πανδημικής κρίσης στη χώρα μας.
  • Λιανικό εμπόριο: Αύξηση 10,8% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιούνιο, καθώς κινήθηκε ανοδικά σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων.
  • Βιομηχανική παραγωγή: Για πολλούς μήνες βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία. Για παράδειγμα ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 8,8% έναντι μείωσης 4,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.  Σε μέσα επίπεδα για την περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 9,6%.
  • Οικοδομική δραστηριότητα: Ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία. Το α’ πεντάμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 41,6%. στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 60,9% στην επιφάνεια και κατά 53% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2020.
  • Τουρισμός: Το αρχικό σενάριο που ήθελε έσοδα 9 δισ. ευρώ για το 2021 όχι μόνο φαίνεται να γίνεται πράξη, αλλά μπαίνει πλώρη για ψηλότερα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ