Νέα
 • ΓΔ: 834.91 +0.94%
 • Τζίρος: 13,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα μοιραστούν τα 13 δισ. στους επενδυτές - Ο ρόλος των τραπεζών

χρήματα
πηγή: Pixabay

Tράπεζες και ιδιώτες αξιολογητές θα περάσουν από «κόσκινο» τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια που θα διεκδικήσουν δανειοδότηση από τα σχεδόν 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

H φερεγγυότητα των δανειοληπτών και η αξιοπιστία των επενδύσεων θα ελέγχεται από το τρίτο μέρος που θα συμμετέχει στην επένδυση –εκτός του ιδιώτη και του κράτους - είτε την ελληνική ή ευρωπαϊκή τράπεζα που θα χρηματοδοτήσει την επένδυση κατά 30% είτε τον ιδιώτη αξιολογητή στην περίπτωση που το 30% των κεφαλαίων προέρχεται από κάποιο fund ή άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια.

Τα βήματα της διαδικασίας είναι τα ακόλουθα:

 1. Σε πρώτη φάση θα εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της επένδυσης από τράπεζες ή άλλους επενδυτές κατά 30%, με τα κεφάλαια του ιδιώτη να αποτελούν τουλάχιστον το 20% του μείγματος. Αυτό αποτελεί και το βασικό προαπαιτούμενο προκειμένου στη συνέχεια να προχωράει ο έλεγχος της επιλεξιμότητας της επένδυσης, για να προχωρήσει η δανειοδότηση από τους ευρωπαϊκούς πόρους.
   
 2. Σε δεύτερο χρόνο, θα ειδοποιούνται οι επενδυτές να υποβάλουν το σχέδιο τους. Τα business plan θα «σκανάρονται» εξονυχιστικά με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, από αρμόδια τραπεζικά στελέχη και πιστοποιημένους ιδιωτικούς συμβούλους. Ο ρόλος τους θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος καθώς καλούνται να εντοπίσουν τυχόν τρωτά σημεία του υποψήφιου προς δανειοδότηση έργου. Τα κριτήρια αξιολόγησης μεταξύ άλλων θα είναι η ικανότητα και συνέπεια στις συναλλαγές του δυνητικού δικαιούχου της ενίσχυσης, ο επιχειρησιακός και τεχνικός σχεδιασμός της επένδυσης, η διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και το πιθανό αποτύπωμα στην ανάπτυξη. Εφόσον τα σχέδια κρίνονται βιώσιμα από τις τράπεζες ή τους ιδιωτικούς συμβούλους, θα ανάβει το «πράσινο» φως για να προχωρήσει η διαδικασία.
   
 3. Τα επενδυτικά σχέδια θα μεταβιβάζονται στο αρμόδιο γραφείο προκειμένου να δίδεται η έγκριση και να προχωράει η δανειοδότηση του σχεδίου από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οπως είναι σαφές, βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης, σε μια ιδιωτική επένδυση είναι η εξής: ο ιδιώτης να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως το 30% της χρηματοδότησης της επένδυσης. Το 50% που αναλογεί στον ιδιώτη θα διαμορφώνεται τόσο από ίδια κεφάλαια όσο και με τις συμμετοχές τρίτων, όπως είναι τα δάνεια τραπεζών ή κεφάλαια ιδιωτών. 

Ετσι, για την προώθηση των έργων θα υπάρχει τριπλή συμμετοχή: επιχειρήσεων με ίδια κεφάλαια, τραπεζών και κράτους. «Απευθυνόμαστε σε επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και όχι σε εκείνους που θέλουν να πάρουν επιδοτήσεις» λένε τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ