Νέα
  • ΓΔ: 1041.51 +0.82%
  • Τζίρος: 118,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΚΤ: Γιατί είναι κρίσιμη η συνεδρίαση της Πέμπτης - Σε αντιπαράθεση δύο «στρατόπεδα»

Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα / Πηγή: Assiociated Press

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αύριο, Πέμπτη, θα έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή θα γίνει στον απόηχο της αύξησης του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 3% τον Αύγουστο, σε μία περίοδο που έχει αρχίσει άτυπα η συζήτηση για τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP).

Αν και η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει το Δεκέμβριο για τον τερματισμό του PEEP, από τη συνεδρίαση της Πέμπτης μπορεί να υπάρξουν ενδείξεις για το πώς θα... μοιάζει η απόφαση αυτή.

Ούτως ή άλλως, έχει αρχίσει η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των «γερακιών» στο Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας που τάσσονται υπέρ της πιο σφιχτής πολιτικής και των -περισσότερων- «περιστεριών» που θέλουν πιο χαλαρή πολιτική.

Οι αγορές ομολόγων στο τρίτο τρίμηνο

Η πρώτη ένδειξη θα αφορά στον ρυθμό αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ στο τρίτο τρίμηνο. Στις συνεδριάσεις του περασμένου Μαρτίου και Ιουνίου η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρούσε σε μεγαλύτερες αγορές ομολόγων από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο, κάτι που έδρασε καταλυτικά για να μειωθούν τα spreads των ομολόγων που είχαν αυξηθεί τον Φεβρουάριο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ μπορεί να αποφύγει την αναφορά αυτή, σηματοδοτώντας ότι οι μηνιαίες αγορές ομολόγων που θα κάνει από τον Σεπτέμβριο θα είναι μικρότερες των 80 δισ. ευρώ τους τελευταίους μήνες. Από μόνη της μία τέτοια κίνηση δεν θα προκαλούσε καμία σημαντική διαφορά, καθώς ακόμη και αν περιορισθούν στα 60 – 70 δισ. ευρώ οι μηνιαίες αγορές τίτλων θα είναι πολύ μεγάλες για να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις.

Η Λαγκάρντ θα τονίσει ότι με το PEPP δεν τελειώνει η στήριξη

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει αντίκτυπος, αν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σημαντικό περαιτέρω περιορισμό της νομισματικής στήριξης της στη συνέχεια.  Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που γνωρίζει καλά την επικοινωνιακή πολιτική, αναμένεται να καθησυχάσει τις ανησυχίες αυτές, τονίζοντας ότι ο τερματισμός του PEPP, που κατά τους αναλυτές  θα γίνει τον Μάρτιο του 2022, δεν θα σημάνει και το τέλος της στήριξης καθώς υπάρχει το τακτικό πρόγραμμα ομολόγων (APP) που εφαρμόζεται από το 2015 και το οποίο θα συνεχίσει να ισχύει. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η ΕΚΤ θα αυξήσει το ύψος του τακτικού προγράμματος από 20 δισ. ευρώ τον μήνα σήμερα στα 40 δισ. ευρώ ή και περισσότερο από τον Απρίλιο του 2022. Η συζήτηση για το ύψος του APP θα γίνει, επίσης, τον Δεκέμβριο, όπως και η συζήτηση για άλλα χαρακτηριστικά του, όπως η δυνατότητα αγοράς ομολόγων πάνω από το όριο του 33% των εκδόσεων μίας χώρας που ισχύει σήμερα.

Τότε αναμένεται να συζητηθεί επίσης η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο APP, από το οποίο σήμερα είναι αποκλεισμένη, επειδή δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ