Νέα
  • ΓΔ: 798.41 +0.71%
  • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

DBRS: Αναθεώρησε ανοδικά στο 5,2% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας

Σε ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, στο πλαίσιο γενικότερης αναθεώρησης των μακροοικονομικών προβλέψεων του.

Συγκεκριμένα, στο βασικό σενάριό του, ο οίκος προβλέπει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 5,2% φέτος έναντι 5% που προέβλεπε τον περασμένο Ιούνιο στο μετριοπαθές σενάριό του, ενώ για το 2022 διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5%. Οσον αφορά την ανεργία, ο οίκος προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 16,5% φέτος και θα υποχωρήσει στο 15,2% το 2022.

Δεν θα ανακοινώνει δυσμενές σενάριο

Ο DBRS ανακοίνωσε ότι δεν θα συνεχίσει πλέον την τακτική που ακολουθούσε μετά την πανδημία να δημοσιεύει δύο σενάρια – ένα μετριοπαθές και ένα δυσμενές –  σημειώνοντας ότι υπάρχει πλέον μία αρκετά ευρεία συναίνεση ότι οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν, με τη βοήθεια ισχυρών πολιτικών. To δυσμενές σενάριο του Ιουνίου για την Ελλάδα προέβλεπε ανάπτυξη 3% φέτος και 1,5% το 2022. 

«Αν και η πανδημία της COVID-19 παραμένει πηγή αβεβαιότητας, οι πιο εκτεθειμένοι τομείς (όπως ο ταξιδιωτικός, της φιλοξενίας κ.α.) έχουν ήδη φανεί ξεκάθαρα. Για τους άλλους τομείς, ο μελλοντικός μακροοικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας δεν αναμένεται πλέον να υπερβεί τις παραμέτρους μίας κανονικής οικονομικής ύφεσης», σημείωσε.

Το βασικό σενάριο προκύπτει από τις προβλέψεις τραπεζών και αναλυτών

Τη θέση του μετριοπαθούς σεναρίου παίρνει το βασικό σενάριο, το οποίο προκύπτει από τη διάμεση πρόβλεψη αύξησης του ΑΕΠ από μεγάλες διεθνείς τράπεζες και άλλους ανεξάρτητους αναλυτές για κάθε χώρα που αξιολογείται από τη DBRS.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:

  • Αν και η COVID -19 παραμένει κίνδυνος για τις προοπτικές, η αβεβαιότητα για τον μακροοικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας έχει μειωθεί σταδιακά.
  • Παραμένει πιθανή κάποια καθυστερημένη εμφάνιση πιστωτικών πιέσεων καθώς θα αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης
  • Οι τρέχουσες διάμεσες προβλέψεις φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη κάποιους κινδύνους που συνδέονται με περαιτέρω ξεσπάσματα (της πανδημίας), αλλά παραμένουν αρκετά θετικές αναφορικά με τις προοπτικές ανάκαμψης, δεδομένων της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης.

 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ