Νέα
  • ΓΔ: 909 +0.54%
  • Τζίρος: 11,17 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Σε επιφυλακή οι αγορές εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης κινούνται κοντά στα υψηλά επίπεδα οκτώ εβδομάδων, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αναμένεται να ανακοινώσει ένα συμβολικό μέτρο στην κατεύθυνση μείωσης των αγορών ομολόγων.

Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων διαμορφωνόταν στο 0,82% και των αντίστοιχων γερμανικών στο -0,32%. 

Η ΕΚΤ θα καθορίσει σήμερα τον ρυθμό των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της (PEPP) στο τέταρτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters αναμένεται μία μικρή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων – στα 70 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ σήμερα – με τον ρυθμό τους να παραμένει ιστορικά υψηλός.

Σε εγρήγορση οι αγορές

Ωστόσο, οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης βρίσκονται σε εγρήγορση μετά την αναστάτωση την περασμένη εβδομάδα από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ υπέρ μίας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Η προσμονή για τη σημερινή συνεδρίαση έχει αυξηθεί και λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης και των χαλαρών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, δεδομένου ότι οι προσαρμοσμένες με τον πληθωρισμό αποδόσεις των ομολόγων κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για ΑΕΠ και πληθωρισμό

Η προσοχή των επενδυτών θα εστιαστεί και στις νέες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ (για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό), οι οποίες αναμένεται να αναθεωρηθούν ανοδικά.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν την επιβράδυνση των αγορών στο πλαίσιο του PEPP ως κατά βάση τεχνική προσαρμογή, δεδομένου ότι με βάση το μέγεθος του προγράμματος (1,85 τρισ. ευρώ) η ΕΚΤ δεν θα μπορεί, ούτως ή άλλως, να αγοράζει πάνω από 73 δις. ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την UniCredit.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ