Νέα
  • ΓΔ: 801.19 +1.06%
  • Τζίρος: 41,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Scope Ratings: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+, βλέπει ανάπτυξη 8,6% το 2021

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒ+ από ΒΒ (αναβάθμιση κατά μία κλίμακα) με σταθερές προοπτικές (outlook) προέβη ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings. Είναι η τρίτη αναβάθμιση για την ελληνική οικονομία εν μέσω πανδημίας, μετά από εκείνες της Moody's τον Νοέμβριο του 2020 και της Standard & Poor's τον Απρίλιο του 2021.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Scope Ratings, εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα για το 2021 θα ανέλθει σε 8,6%, ενώ το 2022 θα φτάσει στα επίπεδα του 3,5%.

Οι λόγοι της αναβάθμισης από τη Scope Ratings

Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε BB+, από BB, αντικατοπτρίζει τους ακόλουθους παράγοντες, όπως αναφέρεται στην έκθεση:
1. Την ευρωπαϊκή υποστήριξη που παρέχεται από τότε που ξεκίνησε η πανδημική κρίση, με τη μορφή μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Αυτή περιλαμβάνει τα προγράμματα αγορών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ και το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα κρίθηκαν επιλέξιμα για αγορά στο τρέχον πρόγραμμα πράξεων ανοιχτής αγοράς, παρότι δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα.
Αυτά τα μέτρα, μαζί με την πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη από την ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας ύψους 30,5 δισ. ευρώ, ενισχύουν την πρόσβαση της χώρας στις αγορές, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για επενδύσεις. 

2. Το ισχυρό προφίλ του δημόσιου χρέους που προκύπτει από τα υποστηρικτικά μέτρα των πιστωτών της ζώνης του ευρώ, από το χαμηλό επιτοκιακό περιβάλλον παγκοσμίως και από την προληπτική διαχείριση του δημόσιου χρέους.

3. Τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιόρισαν τους υψηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και βελτίωσαν τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με την κινητοποίηση επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα. 

Πάντως, η έκθεση της Scope Ratings επισημαίνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμένουν υπό περιορισμό εξαιτίας τριών παραγόντων:

  • του πολύ υψηλού δημόσιου χρέους, που αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο που υπάρχει σε περίπτωση που οι αγορές προβούν σε επανεκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τα υπερχρεωμένα κράτη της ζώνης του ευρώ,
  • των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας και οι οποίες συνδέονται με τους υψηλούς δείκτες NPL στους ισολογισμούς των εγχώριων τραπεζών,
  • των διαρθρωτικών αδυναμιών που επηρεάζουν δυσμενώς την ήδη ασθενή δυναμική ανάπτυξης και σχετίζονται με το ποσοστό ανεργίας, την οικονομική διαφοροποίηση, τις δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας και την έλλειψη σημαντικών άμεσων ξένων επενδύσεων. 

Σταϊκούρας: Ακόμα μία ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

«O οίκος αξιολόγησης “Scope Ratings” προχώρησε, σήμερα, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “ΒΒ+”, από “ΒΒ” προηγουμένως, θέτοντας τη χώρα μας ένα “σκαλοπάτι” μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Είναι η τρίτη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και των συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας που αυτή έχει προκαλέσει παγκοσμίως, το αξιόχρεο της χώρας μας, δίνοντας ακόμα μία “ψήφο” εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στις προοπτικές της», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Και συνεχίζει: «Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα θετικών εξελίξεων και βελτίωσης οικονομικών δεικτών το τελευταίο διάστημα.

Αυτό συνιστά απόρροια, αλλά και επιστέγασμα της σκληρής, μεθοδικής και αποτελεσματικής δουλειάς που καταβάλλει τα τελευταία δύο, και πλέον, έτη το Υπουργείο Οικονομικών και συνολικά η Κυβέρνηση, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών που διέπονται από οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Πολιτικές που, μεταξύ άλλων, οδήγησαν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% το Β΄ τρίμηνο του 2021, στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 46 δισ. ευρώ την τελευταία διετία, στην αύξηση της απασχόλησης κατά 2,8% το Β’ τρίμηνο του έτους, στη διαρκή βελτίωση δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η μεταποίηση και η οικοδομική δραστηριότητα, καθώς και στην επιτυχημένη πρόσφατη ταυτόχρονη έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου.

Η διορατική εκδοτική πολιτική και η συνετή διαχείριση του “Ταμείου” της χώρας τα τελευταία χρόνια, ακόμα και μέσα στην πολυκύμαντη περίοδο της υγειονομικής κρίσης, έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 40 δισ. ευρώ αυτή την περίοδο.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει, και θα συνεχίσει, να εργάζεται, με αμείωτη ένταση, σχέδιο, υπευθυνότητα, όραμα και αποφασιστικότητα, με στόχο η χώρα μας να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, και από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό και να πορευτεί δυναμικά στη μετα-κορονοϊό εποχή, πάνω στις στέρεες βάσεις μιας ισχυρής, παραγωγικής, ανθεκτικής, πράσινης και ψηφιακής οικονομίας, τις οποίες μεθοδικά χτίζουμε».

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ