Νέα
  • ΓΔ: 1217.21 +1.41%
  • Τζίρος: 33,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΕΠ: Ανάπτυξη 5,9% για το 2021 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από την ΔΕΘ

Ελλάδα-Αγορές-Ομόλογα
Πηγή: APImages

Σημαντική αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2021 προς τα πάνω από το 3,6% στο 5,9% ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

«Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16.4%. Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνουμε την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% στο 5,9%», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. 

Το έναυσμα για αναθεώρηση που ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη - το οικονομικό επιτελείο έκανε λόγο για συντηρητική εκτίμηση αναφορικά με το 3,6% - έδωσε η ανάπτυξη μαμούθ την οποία ανακοίνωσε πριν λίγα 24ωρα η ΕΛ.ΣΤΑΤ για το Β τρίμηνο και δεδομένου ότι η ανάπτυξη αναμένεται εξίσου μεγάλη για το γ τρίμηνο ελέω τουρισμού. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θέοδωρο Σκυλακάκη, τα τουριστικά έσοδα πλέον - μετά και τα στοιχεία Αυγούστου - αναμένονται στο 60% εκείνων του 2019, αντί 45% που ήταν η εκτίμηση στο ΜΠΔΣ 2022-2025. 

Οι 15 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά στα τουριστικά έσοδα, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο αντιστοιχούν σε 1,5 ποσοστιαία μονάδα στο ΑΕΠ. Το 2019, τα τουριστικά έσοδα (από τον εισερχόμενο τουρισμό) ανήλθαν σε 18,3 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι δεν ξεπέρασαν τα 4,3 δισ. ευρώ. Για φέτος, εφόσον ο στόχος των τουριστικών εσόδων του 60% αναφορικά με το 2019 επιτευχθεί, θα πλησιάσουν τα 11 δισ. ευρώ.

Η αισιοδοξία που αποτυπώνεται στην εκτίμηση για 5,9% ανάπτυξη δεν προκαλείται μόνον από την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του εισερχόμενου τουρισμού. Όπως δήλωσε και πριν λίγες ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργίαδης, «η ανάπτυξη δεν στηρίζεται πλέον μόνο στην κατανάλωση και τον τουρισμό». Ο ίδιος υπογράμμισε την αύξηση των επενδύσεων κατά 12,9,% και των εξαγωγών αγαθών κατά 17,1%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ