Νέα
  • ΓΔ: 914.84 -3.02%
  • Τζίρος: 86,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ανεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης οι διεθνείς οίκοι - Τι αποκαλύπτουν οι πρόδρομοι δείκτες

ΜΙΣΘΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
πηγή: Pixabay

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η εντυπωσιακή αύξηση της πρόβλεψης της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 5,9% το 2021, έναντι 3,6% που ήταν η προηγούμενη, μπορεί τελικά να αποδειχθεί ιδιαίτερα συντηρητική.

Την εκτίμησή του αυτή την εστιάζει, όπως ο ίδιος είπε, στην εικόνα που εμφανίζουν οι πρόδρομοι δείκτες.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός είχε δηλώσει ότι «πρόκειται για ισχυρή ανάκαμψη, που καλύπτει πάνω από τα 2/3 της απώλειας του 2020. Και είναι μία πρόβλεψη απολύτως ρεαλιστική, ίσως μάλιστα αποδειχθεί και πάλι συντηρητική, με βάση τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας».

Την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση φαίνεται να υιοθετούν και οι ξένοι οίκοι και γενικά οι αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα θα δούμε μία ομοβροντία από βελτιωμένες αναθεωρήσεις για την πορεία του ΑΕΠ της χώρας το 2021, οι οποίες θα κινούνται κατά πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις της ελληνική κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του 7% έως και 9%.

Ηδη ξεκίνησαν οι πρώτες αναθεωρήσεις 

Ηδη μία πρώτη γεύση την έχουμε πάρει. Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ ήρθε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον μοναδικό ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης, την Scope Ratings. Ο οίκος εκτιμά ότι θα έρθει ανάπτυξη 8,6% το 2021.

Αμέσως μετά ακολούθησε ο οίκος Wood που προχώρησε σε νέα θετική αναθεώρηση για αύξηση του ΑΕΠ στο 6,5%.

Ειδικότερα, η Scope Ratings αναμένει ρυθμό αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ κατά 8,6% για το 2021 -από 6,5% που προέβλεπε πριν- και 3,5% το 2022, τονίζοντας πως η οικονομία έχει ανακάμψει στα προ της κρίσης επίπεδα παραγωγής ήδη από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Παράλληλα, η Scope αναφέρει πως η αναγκαστική εξοικονόμηση δαπανάται μετά το reopening και ενισχύεται από τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των αρχών εισροής χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Οι νέες εκτιμήσεις της Scope Ratings αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και λόγω της πρόσφατης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε BB+ με σταθερές προοπτικές από τον ίδιο οίκο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οίκος αξιολόγησης Wood, ο οποίος αναμένει ανάπτυξη 6,5% για την Ελλάδα το 2021 -από 3,6% πριν- και 4% για το 2022. Σύμφωνα με τη Wood, η αύξηση του ΑΕΠ βάζει την Ελλάδα σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με πριν από την πανδημία και σε καλό δρόμο για αύξηση του ΑΕΠ πολύ πάνω από το 6% το 2021.

Εξίσου θετικές αναμένεται να είναι οι προβλέψεις και από τους άλλους οίκους με σημαντικά βελτιωμένες αναθεωρήσεις των προβλέψεων.

Εν αναμονή προβλέψεων από DBRS, Fitch και Moody’s

Την αρχή αναμένεται να κάνει την Παρασκευή η νέα ετυμηγορία της DBRS για την Ελλάδα, ενώ άμεσα Fitch και Moody’s αναμένεται να πράξουν κάτι ανάλογο, με τον πήχη, όπως αναφέρουν πληροφορίες να ανεβαίνει τουλάχιστον πάνω από 7%.

Θέση, βέβαια, θα λάβουν και άλλοι, όπως διεθνείς τράπεζες και οργανισμοί.

Σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την εικόνα έχουν διαδραματίσει τρία γεγονότα.

  1. Η πολύ χαμηλή ύφεση στο 2,3% το πρώτο 3μηνο του έτους, που εξέπληξε θετικά ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους.
  2. Η εντυπωσιακή επίδοση στο 2ο τρίμηνο, με ανάπτυξη 16,2%, κατά πολύ πάνω τόσο από τις προβλέψεις, όσο και από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
  3. Η καλή πορεία του τουρισμού, πάνω από τις προβλέψεις, που προοιωνίζεται ένα επίσης καλό 3ο τρίμηνο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ