Νέα
  • ΓΔ: 868.37 +0.07%
  • Τζίρος: 10,20 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενεργειακό κόστος επιχειρήσεων: Διμερή συμβόλαια από το 2022 - Πώς θα λειτουργεί η επιδότηση

Βιομηχανία / Πηγή: AP
Βιομηχανία / Πηγή: AP

Αναζητώντας λύσεις για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισπεύδει την προώθηση των πράσινων διμερών συμβολαίων (PPAs) με στόχο να μετριάσουν για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις το βάρος των ακριβών τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει δεσμευθεί να προωθήσει άμεσα στην Κομισιόν το σχέδιο για τα πράσινα διμερή συμβόλαια, έως αύριο Παρασκευή, έτσι ώστε να δοθεί το συντομότερο δυνατό στην κυβέρνηση η προέγκριση.

Τα μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο

Πρόκειται για ένα από τα υπόλοιπα μέτρα που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ και τα οποία κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση (όπως οι πρόσφατες ρυθμίσεις για το net-metering) και περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας οργανωμένης αγοράς σύναψης συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Power Purchase Agreements) με τη συμμετοχή παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών (βιομηχανιών, προμηθευτών ρεύματος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι, από το επόμενο έτος, τα πράσινα διμερή συμβόλαια να καλύπτουν το 20% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Οπως προβλέπει το σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα συναλλαγών για PPAs, καθώς και ένα δημόσιο ταμείο που θα παρέχει κρατικές εγγυήσεις στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι οποίες θα τροφοδοτούνται με ενέργεια που θα παράγεται από ΑΠΕ, μέσω διμερών συμβολαίων.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια αγορά που θα στηρίξει τις ΑΠΕ, μετά το 2024 όταν και αναμένεται να διακοπούν οι διαγωνισμοί και οι εγγυημένες ταρίφες, παράλληλα με το γεγονός ότι η βιομηχανία θα λειτουργεί σε συνθήκες χαμηλού ενεργειακού κόστους.

Τι προβλέπει η ελληνική πρόταση 

Η ελληνική πρόταση, αναφέρουν πληροφορίες, προβλέπει την επιδότηση των συγκεκριμένων συμβολαίων, ώστε οι βιομηχανίες να τροφοδοτούνται με οικονομικά ανταγωνιστικό «πράσινο» ρεύμα. Το ύψος της επιδότησης θα είναι ανάλογο των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η έκλυσή τους στην ατμόσφαιρα, συναρτήσει των τρεχουσών τιμών των δικαιωμάτων.

Το σχήμα έχει, επίσης, στόχο να ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση νέων μονάδων ΑΠΕ εκτός καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης, καθώς αυτή τη στιγμή τα δεδομένα καθιστούν στην πράξη περίπου ανέφικτη τη σύναψη «πράσινων» PPA με καθαρά όρους αγοράς. Ετσι, θα δώσει την ευκαιρία σε καινούριες «πράσινες» επενδύσεις να «κλειδώσουν» μακροχρόνια συμβόλαια πώλησης της ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που θα επιτρέψει τη χρηματοδότησή τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ