Νέα
  • ΓΔ: 867.71 -0.42%
  • Τζίρος: 151,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενεργειακό κόστος: Γιατί θα παραμείνει υψηλό το χειμώνα - Τι λένε αναλυτές

Πηγή: Eurokinissi

Το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη έχει εκτιναχθεί στα υψηλά επίπεδα πολλών ετών, ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι το κόστος της ενέργειας δεν θα μειωθούν τον χειμώνα από αυτά τα υψηλά επίπεδα.

Η μεγάλη αύξηση των τιμών του ρεύματος οφείλεται σε μία σειρά λόγων, από τις πολύ υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων έως τη χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Αύξηση 200% έως 250% στην τιμή του αερίου

Τον Οκτώβριο, η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά TTF, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σκαρφάλωσε χθες στο επίπεδο – ρεκόρ των 79 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή των συμβολαίων αυξήθηκε πάνω από 250% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters, ενώ οι τιμές για τα συμβόλαια αναφοράς στη Γαλλία και τη Γερμανία διπλασιάστηκαν.

«Οι τιμές του αερίου είναι ο σημαντικότερος παράγοντας με διαφορά», δήλωσε στο CNBC ο Glenn Rickson, επικεφαλής αναλυτής για την ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος της S&P Global Platts Analytics.

Οι αυξημένες τιμές αερίου ήταν επίσης «μεγάλος μοχλός» για την άνοδο των τιμών του άνθρακα σε επίπεδα – ρεκόρ, πρόσθεσε ο αναλυτής που σημείωσε ότι η χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας και διαθεσιμότητα πυρηνικών εργοστασίων έπαιξε και αυτή τον ρόλο της.

Τριπλασιασμός των τιμών του άνθρακα

Οι τιμές του άνθρακα στην Ευρώπη σχεδόν τριπλασιάστηκαν φέτος καθώς η ΕΕ περιορίζει τα δικαιώματα ρύπων για τις επιχειρήσεις. Η τιμή αναφοράς άνθρακα στην ΕΕ αυξήθηκε πάνω από τα 60 ευρώ ανά μετρικό τόνο για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Rickson, οι προοπτικές των τιμών ρεύματος στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα θα εξαρτηθούν πολύ από τις τιμές του αερίου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αναμένει πως αυτές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες. «Εκτός από τη μέση εικόνα, αναμένουμε ότι οι τιμές θα έχουν υψηλή μεταβλητότητα και θα κινούνται από χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά επίπεδα για κάποιες ώρες που η παραγωγή αιολικής ενέργειας είναι μεγάλη σε πολύ υψηλά επίπεδα όταν η παραγωγή από τον άνεμο είναι χαμηλή και η ζήτηση υψηλή», είπε.

Πώς φτάσαμε σε αυτές τις αυξήσεις

Οι τιμές του αερίου επιταχύνθηκαν από τις αρχές του Απριλίου, όταν ο αφύσικα ψυχρός καιρός μείωσε τα αποθέματα κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας πριν από την πανδημία, παραπέμποντας σε μία πιθανή κρίση προσφοράς. Η Ευρώπη δεν μπόρεσε στη συνέχεια να αναπληρώσει τα αποθέματα αυτά, ενώ και η ανάκαμψη της οικονομίας της από την άνοιξη οδήγησε σε μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης και σε έλλειψη αερίου.

Η έλλειψη αυτή «κάνει την αγορά νευρική καθώς πλησιάζουμε στον χειμώνα», δήλωσε ο Stefan Konstantinov, αναλυτής της ICIS Energy. «Αυτό συνδυάζεται με τον πολύ υψηλό ανταγωνισμό για προμήθειες υγροποιημένου αερίου (LNG) από την Ασία και τη Νότια Αμερική, η οποία ωθεί τις τιμές του αερίου στα ύψη», πρόσθεσε.

Ο Nord Stream 2 και ο ρόλος της Ρωσίας

Επιπλέον, η Ρωσία μείωνε τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού στην Ευρώπη, εγείροντας το ερώτημα αν πρόκειται για ηθελημένη κίνηση με στόχο την ενίσχυση της θέσης της για την έναρξη των ροών αερίου μέσω του δεύτερου αγωγού Nord Stream 2.

Ο αμφιλεγόμενος αυτός αγωγός, που θα φέρνει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία και την Πολωνία, αναμένεται να είναι σύντομα πλήρως λειτουργικός και θα μπορούσε πιθανόν να λύσει κάποια από τα προβλήματα εφοδιασμού της περιοχής.

«Πρέπει να σημειωθεί η άποψη μας ότι η έναρξη των ροών μέσω του Nord Stream 2 δεν θα μειώσει ουσιαστικά τις τιμές αυτό τον χειμώνα», δήλωσε στο CNBC ο Murray Douglas, διευθυντής ερευνών της Wood Mackenzie. «Φαίνεται σαν να πρόκειται να μείνουμε εγκλωβισμένοι στις πολύ υψηλές τιμές όλο τον χειμώνα και ιδιαίτερα μόλις μπούμε στο νέο έτος, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ