Νέα
  • ΓΔ: 1033.44 +0.36%
  • Τζίρος: 102,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η σιδηροδρομική σήραγγα Σεπολίων, η ΕΥΔΑΠ και τα lockdown - Νέo χρονοδιάγραμμα

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Για το τέλος του 2023 παραμένει ο στόχος παράδοσης σε λειτουργία της πρώτης από τις δύο σιδηροδρομικές σήραγγες στα Σεπόλια. Η αλλαγή στην αρχική μελέτη έχει επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στην εξέλιξη του έργου. Το κύριο θέμα είναι η διέλευση της διπλής σήραγγας πάνω από τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ.

Το πέρασμα πάνω από τον αγωγό απαιτεί «χειρουργική» προσέγγιση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η αλλαγή της μελέτης κρίθηκε απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της σήραγγας και του αγωγού.

Αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής ήταν η καθυστέρηση στην έναρξη της διάνοιξης της σήραγγας. Για τη διάνοιξη, επίσης, χρειάστηκε να επιστρατευθούν και ειδικά μηχανήματα (υδροφρέζες) που μειώνουν τον θόρυβο. Η κατασκευή της σήραγγας πραγματοποιείται σε ένα πυκνοκατοικημένο αστικό περιβάλλον.

Πρώτη συμπληρωματική σύμβαση

Αυτή η αλλαγή ουσιαστικά επέβαλε και την αλλαγή της περιβαλλοντικής μελέτης η οποία χρειάστηκε να τροποποιηθεί και να επανεγκριθεί. Καθυστερήσεις επήλθαν και κατά τη διάρκεια των lockdown, λόγω των δυσχερειών προμήθειας υλικών. Αυτό μας οδήγησε στην πρώτη συμπληρωματική σύμβαση, η οποία θα περάσει από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Να θυμίσουμε πως η σιδηροδρομική σήραγγα Σεπολίων αποτελείται από δύο ξεχωριστές σήραγγες, καθεμία εκ των οποίων θα διαθέτει δύο γραμμές. Συνολικά οι 4 γραμμές κατασκευάζονται για να εξυπηρετούν επαρκώς τα υπεραστικά και τα προαστιακά τρένα με κατεύθυνση από/προς Αθήνα και Πειραιά.

►Οι μεγάλες ανατιμήσεις υλικών φρενάρουν τα έργα της χώρας - Ποια λύση προωθείται

►Περιφερειακά αεροδρόμια: Δρομολογούνται έργα 132 εκατ. ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Από το 2020 έχουμε -λόγω των έργων- λειτουργία με μια γραμμή μέσω της οποίας εξυπηρετούνται όλα τα διερχόμενα τρένα. Το στοίχημα παραμένει το έργο να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2024. Για να γίνει αυτό, η εργολαβία έχει δύο ορόσημα. Το ένα είναι η απόδοση της πρώτης σήραγγας για να επανέλθουν σε λειτουργία δύο γραμμές και να εξυπηρετούν περισσότερα τρένα ανά κατεύθυνση.

Αυτή την εποχή έχουν προχωρήσει οι εκσκαφές και η μέθοδος που θα κατασκευαστεί η σήραγγα ονομάζεται cover and cut. Δηλαδή ρίχνεται η πλάκα «οροφής» και μετά η διάνοιξη γίνεται υπόγεια. Αυτό επελέγη για την όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση της περιοχής. Πλέον τα εργοτάξια λειτουργούν με διπλές βάρδιες επιταχύνοντας κατά το δυνατόν την πρόοδο του έργου.

Σιδηρόδρομος και ανάπλαση

Το έργο έχει διττό χαρακτήρα. Την κατασκευή και απόδοση σε λειτουργία της διπλής σήραγγας και στη συνέχεια την ανάπλαση της επιφάνειας των πρώην γραμμών. Εκεί προβλέπεται η δημιουργία ενός γραμμικού πάρκου με ποδηλατόδρομο, χώρους αναψυχής κ.ά. Η προσθήκη πρασίνου εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα τους απαλλάξει από τον θόρυβο διέλευσης τρένων καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η λειτουργία της σιδηροδρομικής σήραγγας Σεπολίων θα συμβάλει στην αύξηση της οδικής και σιδηροδρομικής ασφάλειας στο κέντρο της πόλης. Μέχρι σήμερα έχουμε γίνει μάρτυρες σε ατυχήματα και δυστυχήματα με οχήματα και πεζούς. Με τη λειτουργία της σήραγγας θα επανασυνδεθεί οδικά ο αστικός ιστός και θα είναι ασφαλής η διέλευση πεζών και οχημάτων.

Τα έργα έχει αναλάβει από τα τέλη του 2018 η κοινοπραξία Ιντρακάτ - Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ. Η Ιντρακάτ έχει αναλάβει όλο το κομμάτι του έργου υποδομής και η Σιδηροδρομικά Έργα τα αμιγώς σιδηροδρομικά έργα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ