Νέα
  • ΓΔ: 895.91 +0.33%
  • Τζίρος: 23,93 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Φυσικό αέριο: Πώς γεωστρατηγικές επιδιώξεις πυροδοτούν το ράλι τιμών του

O Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) κάλεσε τη Ρωσία να στείλει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση και να απαντήσει στις αιτιάσεις ότι η Μόσχα περιορίζει την προσφορά.

Ο ΙΕΑ ανέφερε ότι η Ρωσία παρέχει λιγότερο αέριο στην Ευρώπη απ’ ό,τι πριν την πανδημία του κορονοϊού, αν και εκπληρώνει τις συμβατικές υποχρεώσεις της. «Ο ΙΕΑ πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει περισσότερα για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα αερίου στην Ευρώπη και να διασφαλίσει ότι τα αποθέματα διατηρούνται σε επαρκή επίπεδα εν όψει της επικείμενης χειμερινής περιόδου», τόνισε.

«Αυτό είναι επίσης μία ευκαιρία για τη Ρωσία να τονίσει την αξιοπιστία της ως προμηθευτή της ευρωπαϊκής αγοράς», πρόσθεσε.

Δεν φταίει η στροφή στις ΑΠΕ για τις αυξήσεις των τιμών 

Ο IEA δεν έριξε ευθύνες μόνο στη Ρωσία για την αύξηση των τιμών καθώς σημείωσε ότι η ισχυρή ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ασία έχει μειώσει την προσφορά παγκοσμίως.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι λάθος να αποδίδεται η ευθύνη για την αύξηση των τιμών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι χαμηλότερες ταχύτητες του αέρα στην Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι αποτελούν έναν παράγοντα που έχει αυξήσει τη ζήτηση αερίου.

«Οι πρόσφατες αυξήσεις των διεθνών τιμών αερίου αποτελούν το αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων και είναι ανακριβές και παραπλανητικό να ρίχνεται ευθύνη στη στροφή προς την καθαρή ενεργειακή μετάβαση», ανέφερε.

Η Ρωσία θέλει έγκριση για τον αγωγό Nord Stream 2

Παράγοντες του ενεργειακού κλάδου έχουν κατηγορήσει την Gazprom, την κρατική ρωσική ενεργειακή εταιρεία, για μείωση των πωλήσεων στην τρέχουσα ευρωπαϊκή αγορά, συμβάλλοντας στην εκτίναξη των τιμών που ωθεί ανοδικά τους λογαριασμούς αερίου και απειλεί τη βιομηχανία όλης της Ευρώπης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexei Miller, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή όσο χρειάζεται, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα αυξηθούν τον χειμώνα λόγω της έλλειψης υπόγειων αποθηκευτικών χώρων.

Η Ρωσία θέλει το ok για να ξεκινήσει τον αγωγό Nord Stream 2 που θα στέλνει αέριο στη Γερμανία, ο οποίος ολοκληρώθηκε πρόσφατα αλλά είναι αμφιλεγόμενος, εν μέρει επειδή θα παρακάμπτει την Ουκρανία, με την οποία η Ρωσία βρίσκεται σε «πόλεμο» από το 2014.

Η Gazprom και το Κρεμλίνο έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις αερίου μόλις η Γερμανία και η ΕΕ εγκρίνουν την έναρξη του αγωγού, προκαλώντας υπόνοιες ότι μείωσε τις πωλήσεις για να επισπευσθεί η σχετική απόφαση. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ