Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Μάχη στις κατασκευές: Πού βρίσκονται οι διαγωνισμοί για δημόσια έργα, ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις

Με πολλούς διαγωνισμούς να τρέχουν ταυτόχρονα αυτή την εποχή και την κατασκευαστική πίτα να δείχνει πως μεγαλώνει, το ενδιαφέρον στρέφεται στο πού θα καταλήξουν αυτά τα συμβόλαια.

Στον τομέα των δημόσιων έργων, έχουμε τα σιδηροδρομικά έργα που υπόσχονται μεγάλα συμβόλαια, ενώ ενδιαφέρον έχουν και οι μονάδες απορριμμάτων με τους διαγωνισμούς να είναι αρκετοί.

Στον τομέα των ΣΔΙΤ πάνω από 10 διαγωνισμοί έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται είτε σε αρχική, είτε σε πιο προχωρημένη φάση. Αυτό που δεν έχουμε δει από αυτή τη γενιά ΣΔΙΤ είναι να αρχίζουν να «κλειδώνουν» τα έργα σε κάποιο σχήμα.

Τον πρώτο λόγο σε όλα τα παραπάνω έχουν οι παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου που ως επί τω πλείστον συμμετέχουν σχεδόν σε όλα. Από την άλλη, υπάρχουν φωνές που μιλούν για καθυστερήσεις ειδικά στις ΣΔΙΤ με έργα που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία για σχεδόν δύο έτη.

Η μάχη στα δημόσια έργα

Αυτή την εποχή τρέχουν 4 νέοι διαγωνισμοί για σιδηροδρομικά έργα, με τις προσφορές να δίνονται σταδιακά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Πρόκειται για έργα άνω των 320 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή.

Η ΕΡΓΟΣΕ έχει ήδη προχωρήσει δύο διαγωνισμούς, την ηλεκτροκίνηση στο Λάρισα-Βόλος και τη σηματοδότηση στο Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, με τα έργα να έχουν καταλήξει σε Ιντρακάτ και ΑΒΑΞ-ALSTOM αντίστοιχα. Προ των πυλών είναι και έξι έργα 3,3 δισ. ευρώ όπου θα γίνουν πεδίο διεκδίκησης.

►Οι μεγάλες ανατιμήσεις υλικών φρενάρουν τα έργα της χώρας - Ποια λύση προωθείται

►Περιφερειακά αεροδρόμια: Δρομολογούνται έργα 132 εκατ. ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Στις μονάδες απορριμμάτων αρκετοί διαγωνισμοί είναι επίσης ενεργοί σε: Χερσόνησο, Καβάλα, Καρδίτσα, Κεντρική Μακεδονία, Κέρκυρα, Σητεία, Ναύπακτο, Αγρίνιο, Ηράκλειο και Ρόδο. Παράλληλα θα τρέξουν και οι τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί της Αττικής σε Γραμματικό, Φυλή και Σχιστό. Σε αυτούς εκτιμάται ότι η μάχη θα είναι μεγάλη μιας και το αντικείμενο (λόγω έκτασης) είναι πολλαπλάσιο από κάθε άλλη μονάδα σε περιφερειακές πόλεις, ακόμα και νομούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και στα έργα της ΕΥΔΑΠ. Τα έργα της που στόχο έχουν να καλύψουν την Ανατολική Αττική και ιδιαίτερα τις περιοχές της Ραφήνας, του Πικερμίου και της Νέας Μάκρης έχουν προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον πολλών εταιρειών. Κάποιες συμβάσεις επίσης έχουν υπογραφεί, όπως πρόσφατα εκείνη με την ΑΚΤΩΡ για δίκτυα σε Ραφήνα-Πικέρμι-Σπάτα-Αρτέμιδα.

Τέλος, μια νέα γενιά αντιπλημμυρικών θα γίνει πεδίο διεκδίκησης από εταιρείες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους. Αυτή την εποχή τρέχουν διαγωνισμοί σε Λουτράκι, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Ραφήνα, ενώ θα ξεκινήσει σύντομα και αυτός της Νέας Μάκρης.

Οι ΣΔΙΤ

Τα χρυσά συμβόλαια πλέον αποτελούν οι ΣΔΙΤ και οι παραχωρήσεις. Ο ΒΟΑΚ θεωρείται αυτή την εποχή η κορωνίδα των έργων. Με κόστος άνω του 1,6 δισ. ευρώ αποτελεί τον πόθο των μεγάλων ομίλων της χώρας. Το 2022, αν δεν έχουμε εκπλήξεις, θα έχουμε τα αποκαλυπτήρια των αναδόχων.

Σούπερ συμβόλαια θεωρούνται και αυτά για το flyover, την υποθαλάσσια Σαλαμίνας και το Καλαμάτα-Μεθώνη. Έργα που πάνω-κάτω είναι στην ίδια κατάσταση. Θεωρητικά αυτά τα τρία έργα θα μπορούσαν να έχουν μέσα στο 2022 αναδόχους και, γιατί όχι, συμβόλαια. Περίπου το ίδιο χρονοδιάγραμμα ισχύει και για το Φράγμα Χαβρία.

Οι κτιριακές ΣΔΙΤ

Εδώ είναι κάπως πιο περίπλοκα τα πράγματα. Τα έργα μισού δισ. ευρώ για φοιτητικές εστίες και κτίρια σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη έχουν μείνει στην πρώτη φάση, ενώ διαγωνισμοί τρέχουν για ΣΔΙΤ που αφορούν την Πολιτεία Καινοτομίας, το νέο κτίριο της Γ.Γ. Υποδομών, 17 σχολεία και Δικαστικά Μέγαρα Κ. Μακεδονίας, το Κέντρο Έρευνας της Ακαδημίας Αθηνών, τα 13 Περιφερειακά Κέντρα κ.α.

Τα παραπάνω έργα δημιουργούν μία πίτα 1,2 δισ. ευρώ έργων που θα μεγαλώσει κι άλλο με τα κτιριακά ΣΔΙΤ για Δικαστικά Μέγαρα σε Θεσσαλία και Κρήτη, αλλά και Αστυνομικά Μέγαρα. Η λογική των ΣΔΙΤ, που είναι ελκυστική καθώς ενέχει μικρό ρίσκο, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα δοθούν μεγάλες μάχες για την απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων συμβολαίων.

Η μάχη του Ελληνικού

Εδώ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Οι συμφωνίες με τη Lamda θα ξεκαθαρίσουν ποιες εταιρείες θέλουν να επενδύσουν σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Πληροφορίες μιλούν για την ΑΒΑΞ που θέλει να ξεκινήσει επένδυση στην περιοχή. Επιπρόσθετα αναμένεται η κατάληξη του διαγωνισμού για το καζίνο, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να είναι αποφασισμένη να το προχωρήσει.

Αυτό που συζητά η αγορά είναι πως το αντικείμενο έχει διογκωθεί σημαντικά, αλλά αυτό που αναμένεται τώρα είναι να κλείσουν οι διαγωνισμοί και να ξεκινήσουν όλα αυτά τα έργα που έχουν δημιουργήσει αυτή την αισιοδοξία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ