Νέα
 • ΓΔ: 867.71 -0.42%
 • Τζίρος: 151,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα τα ραβασάκια - Τι ώρα θα αναρτηθούν - Βήμα βήμα η διαδικασία

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η ώρα της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2021 έφτασε, με την πληρωμή του να πραγματοποιείται σε έξι μηνιαίες δόσεις από τον τρέχοντα μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, στον ατομικό τους λογαριασμό στο taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά αναμένεται να αρχίσουν να αναρτώνται σταδιακά μετά το μεσημέρι και προς το απόγευμα, ενώ οι φορολογούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν διπλή δόση τον Οκτώβριο, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Οικονομικών

►Χρ. Σταϊκούρας: Δεν θα υπάρχει έκπτωση για εφάπαξ καταβολή του ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 υπολογίζεται, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίστηκε ο φόρος του 2020, με βάση δηλαδή τις παλιές αντικειμενικές αξίες, τους ίδιους συντελεστές και την ίδια έκπτωση, Με το συνολικό ποσό να φτάνει 2,5 δισ. ευρώ και να αφορά περίπου 7,3 εκατομμύρια φορολογούμενους

Ειδικότερα, θα υπάρξει έκπτωση 10%-30% στον κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος προκύπτει από τις κλίμακες και τους συντελεστές που προβλέπονται.

Συγκεκριμένα:

 • Έκπτωση 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
 • Έκπτωση 27% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 60.000 ευρώ – 70.000 ευρώ
 • Έκπτωση 25% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 70.000 ευρώ – 80.000 ευρώ
 • Έκπτωση 20% για αξία ακίνητης περιουσίας πάνω από 80.000 ευρώ – 1.000.000 ευρώ
 • Έκπτωση 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ

Είναι η τελευταία φορά που τα εκκαθαριστικά αναρτώνται φθινόπωρο, από τη νέα χρονιά (2022), τα «ραβασάκια» του φόρου ακίνητης περιουσίας, θα έρχονται από τον Μάρτιο και θα εξοφλειται σε δέκα ή δώδεκα δόσεις.

►ΕΝΦΙΑ: Πως θα πληρωθεί ο φετινός φόρος - Αλλαγές στις δόσεις

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Οπως προβλέπει ο νόμος, έκπτωση 50% δικαιούνται όσοι, μεταξύ άλλων, κατά το προηγούμενο έτος είχαν συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον / τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο της οικογένειας.

Οι φορολογούμενοι που αναμένεται να μην πληρώσουν επειδή είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια ή είχαν κλείσει προσωρινά τις επιχειρήσεις τους, θα είναι περίπου 700.000.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τουλάχιστον τρίτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 80%, εφόσον -μεταξύ άλλων- το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους είναι μέχρι τα 12.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον / τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Αυτοί που θα δουν αλλαγές 

Σημαντικές διαφορές, για αυτούς που δεν μεταβλήθηκε η περιουσιακή τους κατάσταση, στον φετινό ΕΝΦΙΑ δεν θα υπάρχουν σε σύγκριση με τον περυσινό ωστόσο υπάρχουν αλλαγές οι οποίες είναι οι εξής:

 • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λόγω της προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα των ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο.
 • Εκείνοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η Ιανουαρίου 2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.
 • Οι ιδιοκτήτες εκείνοι που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες στα ακίνητα τους. Ο φόρος θα είναι αυξημένος καθώς υπολογίζεται σε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.
 • Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και όπως προαναφέραμε, οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ή των «κουρεμένων» ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για την μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.

Η διαδικασία

Ο εκάστοτε ιδιοκτήτης θα πρέπει να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.aade.gr . Εκεί ο χρήστης θα πρέπει να πατήσει στο section myaade.

ΕΝΦΙΑ

Στην επόμενη σελίδα που θα οδηγηθείτε θα πρέπει να κλικάρετε στην επιλογή εφαρμογές.

AADE

Επόμενο βήμα είναι να πατήσετε στην επιλογή δημοφιλείς εφαρμογές.

ΕΝΦΙΑ 3

Στο νέο περιβάλλον, θα επιλέξετε «δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

ΕΝφια 4

Επόμενο βήμα, πατήστε στο «είσοδος στην εφαρμογή».

ΕΝΦΙΑ5

Στο νέο περιβάλλον που θα εμφανιστεί μπροστά σας θα πρέπει να πληκτρολογήσετε το username και τον κωδικό taxis σας και εν συνεχεία να πατήσετε την επιλογή της σύνδεσης.

ΕΝΦΙΑ 6

«Είσοδος» θα κλικάρετε στο επόμενο βήμα.

ΕΝΦΙΑ7

Τέλος θα βρεθείτε στον προσωπικό σας λογαριασμό, όπου θα πρέπει να επιλέξει το έτος 2021. Εκεί θα εμφανιστεί το μήντυμα «εκτύπωση ειδοποίησης πληρωμής φόρου». Στη συγκεκριμένη εκτύπωση θα φαίνεται η ταυτότητα πληρωμής και το ποσό που αντιστοιχεί στην κάθε δόση.

ΕΝΦΙΑ8
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ